statistika

Velika potražnja za ovim zanimanjima: Objavljena lista najtraženijih poslova

Biznis Klub 13.03.24, 07:53h

Velika potražnja za ovim zanimanjima: Objavljena lista najtraženijih poslova
Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti


Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, kao i na osnovu broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

 

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine-specijalista.

 

Pored ovih zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici su također traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politolozi, novinari i socijalni radnici.

 

Također, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

 

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i osoblje u ugostiteljstvu, posebno školovane konobare, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.

 

Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti.

 

 

(TRT BALKAN/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI