Poruka ministra vanjskih poslova BIH

Konaković nakon sastanka s Baerbock: Podrška Njemačke je vrlo važna u ovom historijskom trenutku za BiH

Front 05.03.24, 10:41h

Konaković nakon sastanka s Baerbock: Podrška Njemačke je vrlo važna u ovom historijskom trenutku za BiH
Ministrici vanjskih poslova Njemačke apostrofirao je kako BiH posebno pokazuje spremnost da se obračuna i s korupcijom

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je u Sarajevu održao sastanak s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock na kojem je zaključeno da je podrška Njemačke važna na evropskom putu BiH, te da naša zemlja kao cjelovita mora da uđe u Evropsku uniju.

 

Sagovornici su istakli da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner BiH i investitor.

 

- Na listi najvažnijih ekonomskih saradnika BiH, Njemačka je u samom vrhu dugi niz godina. Obim naše ekonomske razmjene na najbolji način oslikava naše dobre veze, što pokazuje da u Njemačku godišnje izvozimo više od tri milijarde vrijednosti robe iz BiH - izjavio je Konaković nakon sastanka.

 

Kaže da se prilika da BiH otvori pregovore sa EU može zaista nazvati historijskom.

 

- Konkretne ponude od EU koje imamo u vezi integracije u evropsko tržište primjeri su da EU u ovom trenutku širom otvara vrata. Nastavit ćemo raditi na ne tako lakim pregovorima i završiti svoje obaveze. Moramo usvojiti još nekoliko važnih zakona. To pokazuje našu opredjeljenost da se nastavi naš evropski put – konstatovao je Konaković.

 

Ministrici vanjskih poslova Njemačke apostrofirao je kako BiH posebno pokazuje spremnost da se obračuna i s korupcijom.

 

- Činjenice da su u zatvoru bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH te osuđen premijer FBiH, pokazuju koji stepen korupcije u BiH živi dugo godina, ali ovog puta sistem pokazuje spremnost da se obračuna i s najvišim nosiocima funkcija u našoj zemlji i opredijeljnost da se korupcija počne rješavati na adekvatan način – naveo je Konaković.

 

Njegov susret sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, kako je istakla Baerbock, nije slučajan jer se dešava kada se BiH nalazi na raskrižju odnosno kada se bliži otvaranje pregovora za pristup BiH Evropskoj uniji.

 

- O tome će izvještaj u ovom mjesecu podnijeti Evropska komisija. Zajednički želimo učiniti sve kako bi koračali na evropskom putu. Napredak na putu proširenja moguć je ako se obavlja jedna reforma za drugom. Za nas je bitan zakon o sukobu interesa. Posebno je ključno u kontekstu korupcije, sve što nije zdravo za jedno društvo, da se borimo protiv toga, kako bi to vodilo prema vladavini pravne države – naglasila je Baerbock.

 

Za Njemačku je, kako kaže, ključno i da BiH kao cjelovita zemlja uđe u Evropsku uniju.

 

- Nasilno mijenjanje granice nije dobro za ljude. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i u svijetu. To govorim i drugim kandidatima. Secesionističke fantazije ćemo jasno imenovati. Samo jedinstvena BiH može ići u Evropsku uniju. O tome sam posebno razgovarala sa članicom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda – navela je Baerbock.

 

Pozvala je na usvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona, ističući da su važne lokalne zajednice za demokratiju i lokalni izbori.

 

- Tu postoje preporuke OSCE-a kako bi ovi izbori bili fer. Njemačka je osigurala finansijska sredstva kako bi lokalni izbori bili demokratski. Tu je život na lokalnom nivou. Ostaje samo nekoliko sedmica da lideri usvoje promjene i tom pogledu. Bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik u BiH na osnovu bonskih ovlasti morao donijeti navedeni zakon iako se na ovom zakonu već intenzivno radi i po mom mišljenju je i dobro pripremljen – poručila je Baerbock na pres-konferenciji, upriličenoj nakon sastanka sa Konakovićem.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI