Potpisan ugovor

Elektoprivreda BiH nastavlja naplatu RTV takse, a BHRT i FTV će pregovarati o raspodjeli

Mediji 29.02.24, 11:17h

Elektoprivreda BiH nastavlja naplatu RTV takse, a BHRT i FTV će pregovarati o raspodjeli
Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon jučerašnjeg sastanka direktora BHRT-a i FTV-a, na kojem su dogovorili da se EP BiH uputi prijedlog ugovora o nastavku naplate RTV takse

 

 

Predstavnici menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radiotelevizije Federacije BiH (RTV FBiH) potpisali su sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takse.


Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do 31. decembra ove godine, naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje JP Elektroprivreda BiH, piše BHRT.

 

Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse potpisali su vršioci dužnosti generalnog i izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić i Nevad Ikanović, te generalni direktori BHRT-a i FTV-a Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić. Ugovor stupa na snagu sutra, 1. marta.

 

Mjesečni iznos RTV takse je 7,50 KM i ne predstavlja prihod Elektroprivrede BiH (EP BiH).


Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon jučerašnjeg sastanka direktora BHRT-a i FTV-a, na kojem su dogovorili da se EP BiH uputi prijedlog ugovora o nastavku naplate RTV takse, dok će se o raspodjeli prikupljenih sredstava intenzivno pregovarati kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

 

Prethodno su predstavnici uprave oba javna servisa održali sastanak u zgradi Elektroprivrede BiH, na prijedlog tog preduzeća, na kojem nisu uspjeli pronaći rješenje.

 

Ugovor o naplati RTV takse na području Federacije BiH istekao je 31. decembra prošle godine. BHRT i FTV do danas nisu uspjeli da dogovore način naplate za naredni period. Dok RTV FBiH traži da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, BHRT ostaje pri stavu da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI