FOTO/ SVEČANOST POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Lijepa i savršeno elegantna: Supruga Denisa Bećirovića sve zasjenila modnim izdanjem na prijemu u Vijećnici

Front 28.02.24, 20:47h

Ko je sve večeras prisustvovao svečanom prijemu upriličenom u Vijećnici povodom 1. marta - Dana nezavisnosti, pogledajte u fotogaleriji

 

 


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović bili su večeras domaćini prijema upriličenog u Vijećnici u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti, a kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnici ambasada i diplomatskog kora u BiH.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je prijem u povodu 32. godišnjice od nezavisnosti Bosne i Hercegovine ujedno i znak podsjećanja na održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji je proveden 29. februara i 1. marta 1992. godine. Rezultat referenduma je bio jasan - Bosna i Hercegovina postaje nezavisna i suverena država.

 

O čemu je večeras govorio Komšić pogledajte u videu:

 


Večerašnji prijem u Vijećnici uvod je niz događaja koji će biti upriličeni u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH. Počinju podizanjem državne zastave na brdu Hum iznad Sarajeva i nastavljaju polaganjem cvijeća na mnogim značajnim lokacijama.  


Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 32 godinu kad su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.


Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija) održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ. Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini).


Ko je sve večeras prisustvovao prijemu u Vijećnici pogledajte u fotogaleriji.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI