prijema povodom 1. marta

Komšić: Budućnost i opstanak države ovise o generaciji koja dolazi iza nas

Front 28.02.24, 19:47h

Komšić: Budućnost i opstanak države ovise o generaciji koja dolazi iza nas
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je prijem u povodu 32. godišnjice od nezavisnosti Bosne i Hercegovine ujedno i znak podsjećanja na održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji je proveden 29. februara i 1. marta 1992. godine

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović bili su večeras domaćini prijema upriličenog u Vijećnici u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti, a kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnici ambasada i diplomatskog kora u BiH.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je prijem u povodu 32. godišnjice od nezavisnosti Bosne i Hercegovine ujedno i znak podsjećanja na održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji je proveden 29. februara i 1. marta 1992. godine. Rezultat referenduma je bio jasan - Bosna i Hercegovina postaje nezavisna i suverena država.

 

- Shodno normama tadašnjeg međunarodnog prava, Republika Bosna i Hercegovina jeste stekla međunarodno priznanje, ali su se građani odmah morali boriti za nezavisnost i suverenitet. Agresorski napad na nezavisnost i suverenitet bio je ujedno i napad na gole živote građana Bosne i Hercegovine. Tokom odbrambenog rata, Bosna i Hercegovina je, uz ogromne žrtve, sačuvala svoje međunarodno priznate granice i potvrdila, premda uz izmijenjenu ustavnu strukturu, svoj državnopravni kontinuitet - kazao je.

 

U govoru u povodu Dana nezavisnosti Komšić je naglasio da Bosna i Hercegovina ipak jača, te da je 'gotovo pa trideset godina mira na najbolji način pokazalo ko je ko u Bosni i Hercegovini'.

 

- Pokazalo se ko je spreman da gradi i pruža ruku, a ko je spreman rušiti i slabiti državu - kazao je. 

 

Vidljiv je, kaže, prostor u kojem se dodatno jača patriotska i državno-politička svijest privrednika, jer je jasno da je uspješno poslovanje bh. privrede moguće jedino ako postoji država Bosna i Hercegovina.

 

- Postoje već, srećom, uspješni privrednici koji žive za Bosnu i Hercegovinu. Oni svjedoče da je moguće istovremeno uspješno poslovati i pomagati svoju domovinu. Patriotski osviještena privredna elita temelj je i ekonomije i političke stabilnosti države, jer je i ona okvir našeg zajedničkog prosperiteta - naglasio je.

 

Kako je primijetio Komšić, budućnost i opstanak države ovise o "generaciji koja dolazi iza nas".

 

- Mi znamo da se u ovom trenutku rađaju oni koji će biti nosioci ne samo privrednog, političkog i svukupnog društvenog razvoja. Ipak, vrijednosti koje usvoji ova generacija odredit će hoćemo li imati i patriotski orijentirane privrednike, umjetnike, sportiste, prosvjetne radnike, intelektualce... građane i građanke - naglasio je. 

 

Bosna i Hercegovina jača, istina sporo, ali jača. Njeni neprijatelji se nisu nadali da će ona čak i opstati, a kamoli jačati. Bili su uvjereni da će nestati i Bosna i Hercegovina i Bosanci i Hercegovci.

 

- Zato, budimo ponosni ovog Prvog marta, jer imamo puno pravo biti ponosni na svoju domovinu i generaciju koja ju je odbranila – naglasio je Komšić.

 

Večerašnji prijem u Vijećnici uvod je niz događaja koji će biti upriličeni u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH. Počinju podizanjem državne zastave na brdu Hum iznad Sarajeva i nastavljaju polaganjem cvijeća na mnogim značajnim lokacijama.  

 

Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 32 godinu kad su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

 

Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija) održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ. Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini).

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI