Šta sve sporazum predviđa

FTV poslao prijedlog za rješavanje naplate RTV takse: Sporazum obezbjeđuje BHRT-u da uprihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM

Mediji 27.02.24, 18:05h

FTV poslao prijedlog za rješavanje naplate RTV takse: Sporazum obezbjeđuje BHRT-u  da uprihoduje dodatnih gotovo  2,5 miliona KM
Sporazum obezbjeđuje BHRT-u da uprihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM na godišnjoj razini, a upravo taj iznos RTV Federacije, uz već izrađeni plan racionalizacije vlastitog poslovanja, može podnijeti u idućih godinu dana ne ugrozivši vlastitu programsku produkciju

 

 

Poslovodni odbor Radio-televizije Fedaracije BiH obavještava javnost da je dostavio menadžmentu BHRT-a, kao i  svim relevatnim institucijama, tekst Sporazuma o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse, uz istovremeno osiguravanje dodatnih prihoda za BHRT, navodi se u saopćenju FTV-a.

 

- Pomenuti Sporazum bi omogućio redovnu programsku produkciju i isplatu plaća za obje radiotelevizijske kuće sa sjedištem u Sarajevu do donošenja cjelovitog rješenja naplate RTV takse na području cijele države BiH.

 

Vjerujemo da će na sutrašnjem sastanku u Elektroprivredi BiH ovaj Sporazum biti potpisan, jer se njime ispunjava maksima koju nerijetko ponavaljaju najviši zvaničnici u našoj zemlji, a to je „da treba pomoći BHRT-u, a ne ugroziti rad RTV Federacije BiH“.

 

Sporazum obezbjeđuje BHRT-u  da uprihoduje dodatnih gotovo  2,5 miliona KM na godišnjoj razini, a upravo  taj iznos  RTV Federacije, uz već izrađeni plan racionalizacije vlastitog poslovanja, može podnijeti u idućih godinu dana ne ugrozivši vlastitu programsku produkciju, plaće i doprinose  radnicima te redovito izmirivanje poreskih i drugih obveza prema državi.

 

Podsjećamo da je RTV Federacije, uprkos teškoj situaciji prouzročenoj jednostranim prekidom dosadašnjeg načina naplate RTV takse od strane Uprave BHRT-a, uspjela servisirati sve svoje obaveze te još uvijek nema dugovanja ni prema radnicima ni prema državi. Iz tog razloga nam je veoma važno da svi akteri razumno pristupe ovom pitanju i da gubitke koje sada bilježimo pretvorimo, prihvaćenjem ovog Sporazuma, u dobitak za sve. 

 

Podcrtavamo  da je ovaj Sporazum u potpunosti sukladan zakonu, za razliku od svih dosadašnjih prijedloga, bilo usmenih ili pisanih, koji su ozbiljno kršili Zakon. Prijedlozi načela ovog Sporazuma su:

 

Sporazum predviđa u svim dijelovima istovjetan način naplate RTV takse preko Elektroprivrede BiH kao i u dosadašnjem periodu.

 

Sporazumom se predviđa da RTV Federacije BiH na mjesečnom nivou naručuje korištenje tehničko-produkcijih kapaciteta BHRT-a  u značajno većem iznosu koji bi dosezao  oko 200.000 KM  svakomjesečno za BHRT,  a Sporazumom bi bilo precizno utvrđeno koje su to usluge i kapaciteti koji se naručuju.

 

Sporazum podrazumjeva istovremeno potpisivanje i Ugovornog odnosa za naplatu RTV takse putem Elektroprivrede BiH i Sporazuma između BHRT-a i RTV Federacije BiH o povećanju narudžbi tehničko-produkcijih kapaciteta - navode.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI