SPECIJALNI PROGRAM 1. MARTA

Dan nezavisnosti na FTV-u: Dokumentarni film 'Talijan' - zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo? Za kraj 'Nafaka'...

Mediji 26.02.24, 12:42h

Dan nezavisnosti na FTV-u: Dokumentarni film 'Talijan' - zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo? Za kraj 'Nafaka'...
Po prvi put ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo. General Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je u 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina

 

 


Specijalnim programom i nizom prigodnih sadržaja, koje emitira tokom cijelog dana, Federalna televizija obilježit će Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 


Od 06:45, u produženom izdanju jutarnjeg programa „Dobro jutro, Bosno i Hercegovino“ o velikim izazovima, hrabrosti, žrtvovanju, uspjesima, nadama te potvrdama zajedničkih vrijednosti govore brojni gosti u našem studiju. U specijalnom izdanju Jutarnjeg programa Federalne televizije o onima koji su branili slobodu i dostojanstvo, jer svima njima dugujemo posebnu pažnju. Obnovljene građevine, kulturna baština, umjetnički uspjesi, festivali koji traju i ostavljaju snažan trag! Pamtimo velike koncerte, humor koji nas je vedrio, sportske nastupe i zastavu Bosne i Hercegovine na velikim događajima! O mladosti koja gradi svoju domovinu, o državi koja slavi nezavisnost i sanja uvijek ljepšu budućnost – govore naši novinari i reporteri iz raznih gradova naše države.

 

muzika-ratnog-vremena-01


Zlatan Izetbegović autor je „Muzike ratnog vremena“, koja je u programu u 09:30. O muzici u Sarajevu tokom četvorogodišnje agresije, mnogi su pisali i istraživali. Brojni koncerti, kompozicije, svojom originalnošću obojene nekom neopisivom ljubavi, stvarane tih godina, promocije i drugi događaji samo su jedan dio priče posvećene muzici ovog grada nastaloj u ratnom vihoru 1992. godine. 


Dokumentarni film „Talijan“ autorice Arijane Saračević-Helać, snimljen u produkciji Federalne televizije autentična je priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo, a u programu je u 11:15h. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, ovim dokumentarnim filmom,  podsjetimo na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH. 


Filmska priča bazirana je na faktografskim činjenicama, počevši od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima koji su obilježavali njegovo zdravstveno stanje. Fokus je usmjeren na organizovanu komandu, pregovaračku moć i uspjehe u obavještajnim strukturama. Smatrao je da svako na svoj način brani grad, makar to bila i pjesma. 


Po prvi put ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo. General Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je u 8.marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina.

 

mustafa-hajrulahovic-talijan-2


Snimak koncerta Dine Merlina u programu je u 12:55h. Ovaj koncert, održan u okviru turneje „Hotel Nacional“, bio je četvrti po redu koji je ovaj popularni kantautor održao na stadionu „Asim Ferhatović Hase“. Među odabranim pjesmama na repertoaru su se našli stari i novi hitovi. Sedamdeset hiljada posjetitelja iz cijele zemlje pjevali su u glas.


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine magazin „Svako dobro“ obilježava posebnim izdanjem u 21:15h. Ekipa donosi priče o simbolima naše zemlje i bogatstvu tradicije. Stećci su najvažniji povijesni, ali i umjetnički prikaz kontinuiteta bosanskohercegovačkog identiteta na ovim prostorima. Oni su i ogledalo u kojem se najjasnije vidi Adis Fejzić jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora.


Koliko je kultura važna za očuvanje nacionalnog identiteta? Šta to sve, u svojim depoima, čuva Umjetnička galerija BiH?

 


U 22:00h Federalna televizija emitira domaći igrani film „Nafaka“ reditelja Jasmina Durakovića u kojem glavne uloge igraju Aleksandar Seksan, Senad Bašić, Saša Petrović, Mustafa Nadarević, Mirsad Tuka i drugi. Velika je galerija likova koju ovaj film prati kroz ratno i poratno vrijeme. Živeći u jednoj sarajevskoj mahali, svi oni na različite načine preživljavaju rat i traumatični postratni period. Ovo je priča o njihovim životima, tragedijama, ličnim strastima i dramama, ali i priča o njihovoj solidarnosti i vjeri u slobodu i sretniji život. Na neki način, ovaj je film posveta preživjelim građanima opsjednutog grada, koji vjeruju u život i u „čudo u Sarajevu“.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI