Mišljenje politologa

'BiH bi mogla riješiti najveći problem Ukrajine u ratu...'

Front 25.02.24, 11:08h

'BiH bi mogla riješiti najveći problem Ukrajine u ratu...'
Europski čelnici, unatoč tome što su postali glavni materijalni podupiratelji Ukrajine, ne uspijevaju popuniti prazninu u vojnoj opskrbi koju je ostavio SAD

 

 

Jasmin Mujanović, bosanskohercegovački politolog, mišljenja je kako Bosna i Hercegovina može pomoći da Zapad preokrene tijek rata u Ukrajini, piše Index.hr.

 

Većina analitičara suglasna je oko toga da je Ukrajina u ratu protiv Rusije u teškoj situaciji. To mišljenje osnaženo je i padom Avdijivke, što predstavlja značajan ruski uspjeh na bojnom polju. Aktualna je i golema ofenziva kojom ruska vojska, kako tvrdi ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, pokušava "rastegnuti ukrajinske snage" intenziviranjem napada diljem prve linije bojišta.

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije da Avdijivka ne bi pala da je Kijev dobio oružje koje nije stiglo zbog zastoja u američkom Kongresu, koji još nije odobrio veliki paket pomoći Ukrajini.

 

Dvije godine od početka rata Zapad mijenja plan. "Stanje na bojištu je zastrašujuće"

 

Europski čelnici, unatoč tome što su postali glavni materijalni podupiratelji Ukrajine, ne uspijevaju popuniti prazninu u vojnoj opskrbi koju je ostavio SAD.

 

Upravo se pitanje daljnjeg naoružanja Ukrajine u ovom trenutku čini ključnim. I tu bi Bosna i Hercegovina, poručio je politolog Mujanović, mogla imati ključnu ulogu. Mujanović je o potencijalu BiH pisao na X-u (Twitteru) te je kasnije redigiranu verziju objavio i na LinkedInu, poručivši kako smatra da je to pitanje od važnosti za cijelu euroatlantsku zajednicu.

 

- Tijekom proteklih nekoliko mjeseci opetovano sam komentirao sposobnost Bosne i Hercegovine da Ukrajini osigura jako potrebne granate od 155 mm i drugo streljivo. Ovdje postoji velika prilika za Zapad da promijeni tijek bitke protiv Rusije - napisao je.

 

Dodaje kako snažna obrambena industrija BiH datira iz jugoslavenskog razdoblja.

 

- Uoči raspada Jugoslavije BiH je, prema nekim procjenama, proizvodila oko 51 posto cjelokupnog oružja i streljiva u Jugoslaviji, koja je tada bila četvrta najveća oružana snaga u Europi - napisao je.

 

Iznio je i izvješće Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Prema tom izvješću, kapaciteti bosanskohercegovačke vojne industrije višestruko su veći od sadašnjih zahtjeva. Zbog toga 20 tvrtki koje se bave proizvodnjom oružja radi sa samo 10 posto svojih kapaciteta.

 

U izvješću se navodi kako BiH izvozi naoružanje, vojnu opremu i usluge u vrijednosti od 40 do 50 milijuna američkih dolara. Proizvode se, između ostalog, eksplozivi, sve vrste streljiva, minobacači, topništvo i haubice te dijelovi za tenkove ili vozila s kotačima posebne namjene.

 

Prema godišnjem izvještaju o izvozu i uvozu konvencionalnog naoružanja u Bosnu i Hercegovinu na osnovu ugovora Arms Trade Treaty, iz BiH je u 2022. izvezeno pet oklopnih borbenih vozila u Etiopiju, dok je Mađarska kupila 207 minobacača kalibra 120 i 82 mm. U Indoneziju su izvezena dva minobacača kalibra 120 mm. U SAD je izvezeno 676 korištenih pištolja, a izvozilo se i u Češku, Slovačku, Pakistan...

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI