Brutalno ubistvo

Od Putina se ne može pobjeći: Ruski pilot je uradio nevjerovatnu stvar zbog koje je platio životom, evo kako je otkriven

Hronika 22.02.24, 20:50h

Od Putina se ne može pobjeći: Ruski pilot je uradio nevjerovatnu stvar zbog koje je platio životom, evo kako je otkriven
Diplomatski izvori rekli su El Paísu da će Španjolska "snažno odgovoriti" ukoliko vlasti potvrde umiješanost Kremlja u ubojstvo

 

 

Španjolske obavještajne službe optužuju Kremlj da je orkestrirao ubojstvo Maksima Kuzminova, ruskog pilota helikoptera koji je prošle godine prebjegao u Ukrajinu, angažiravši naoružane osobe da ga ubiju.

 

Kuzminov, koji je navodno živio u Španjolskoj pod lažnim identitetom i s ukrajinskom putovnicom, pronađen je mrtav u španjolskom gradu Villajoyosa, u blizini Alicantea, 13. veljače. Policija je izvijestila da su napadači pucali u bivšeg pilota šest puta prije nego što su ga pregazili automobilom, kako su ranije prenijeli španjolski mediji.

 

Izvori u španjolskim obavještajnim službama rekli su španjolskom listu El País da će biti teško izravno povezati ubojstvo s nekom od ruskih službi, ali vjeruju da je Moskva angažirala ubojice izvan Španjolske da izvrše atentat, prenosi Politico.

 

Prema izvorima lista, španjolske obavještajne službe nisu znale da je Kuzminov u Španjolskoj jer nisu bile obaviještene o njegovom dolasku. Ranije ovog tjedna, glasnogovornica vlade Pilar Alegría nije odgovorila na pitanje je li Kuzminov bio pod zaštitom španjolske policije, rekavši da je slučaj "pod istragom".

 

Kuzminov je prebjegao iz Rusije u kolovozu prošle godine, doletjevši svojim helikopterom Mi-8 u Ukrajinu s prve linije bojišta i predao se ukrajinskim vlastima u sklopu operacije "Sjenica", koju su organizirale ukrajinske službe. Ukrajina mu je navodno platila 500.000 dolara u grivnama kao nagradu.

 

Diplomatski izvori rekli su El Paísu da će Španjolska "snažno odgovoriti" ukoliko vlasti potvrde umiješanost Kremlja u ubojstvo.

 

Sergej Nariškin, šef ruske vanjske obavještajne službe, rekao je u komentaru na smrt Maksima Kuzminova za rusku državnu novinsku agenciju TASS da je on "izdajnik i zločinac" koji je "postao moralni leš u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin".

 

Nariškin nije niti potvrdio niti negirao bilo kakvu umiješanost Moskve u smrt bivšeg pilota. No, listopadu je ruska državna televizija izvijestila da je obavještajna agencija GRU "dobila naredbu" da eliminira Kuzminova. "Naredba je primljena, njezino izvršenje je pitanje vremena", izvijestio je novinar kanala Rusija 1 u televizijskom prilogu nakon razgovora s ruskim specijalnim snagama, koje su tvrdile da su u potrazi za "izdajnikom".

 

Španjolski mediji u srijedu su izvijestili da policija uzima teoriju o zavjeri Kremlja u obzir jer su tvrdnje o ruskim špijunskim aktivnostima u Španjolskoj pod sve većom pažnjom te da se ispituje je li možda ruska mafija u Španjolskoj povezana s ubojstvom, možda kao posrednici ili djelujući po nalogu Moskve.

 

Kuzminovljevo tijelo pronašao je domar 13. veljače poslijepodne na rampi zajedničke garaže stambenog kompleksa La Cala, odakle su napadači pobjegli u automobilu svoje žrtve. Španjolska policija isprva je istraživala zločin kao slučaj "obračuna" u tom kompleksu u kojem živi velika ruska zajednica.

 

Španjolski mediji pisali su u srijedu da je Kuzminov možda nehotice napravio fatalnu grešku i otkrio svoju lokaciju ubojicama kada je u telefonskom razgovoru pozvao svoju bivšu djevojku da ga posjeti u Alicanteu. "Znamo da je pozvao bivšu djevojku u Španjolsku i nakon toga je pronađen mrtav. Taj poziv mogle su presresti ruske tajne službe", objavili su španjolski mediji.

 

Ovo ubojstvo proširilo je strah među drugim ruskim dezerterima i prebjezima koji su potražili utočište u Španjolskoj, navodi španjolski El Español.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI