saga se nastavlja

Povodom Rimčevog kočenja imenovanja Gavrankapetanovića na mjesto direktora oglasio se i UO KCUS-a, evo šta poručuju

Hronika 22.02.24, 15:49h

Povodom Rimčevog kočenja imenovanja Gavrankapetanovića na mjesto direktora oglasio se i UO KCUS-a, evo šta poručuju
Privremeni upravni odbor i v.d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

 


Zbog velike zainteresiranosti javnosti u BiH u vezi sa izborom generalnog direktora KCUS-a, privremeni Upravni odbor KCUS-a izdao je saopštenje za medije koje u nastavku teksta prenosimo u cjelosti:


- Privremeni upravni odbor KCUS-a je jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem nas informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr Ismeta Gvarankapetanovića za Generalnog direktora KCUS-a.

 
Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva.

 
Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. 

 
Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo. 

 
Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu  došli u pitanje. Privremeni upravni odbor i v.d. generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.
 

Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da privremeni upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti - poručio je javnosti privremeni Upravni odbor KCUS-a, na čelu sa prof.dr Benjaminom Kulovcem.

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI