načelnik otkriva

Ko će upravljati parkinzima u Starom Gradu? Osniva se novo javno komunalno preduzeće

Biznis Klub 22.02.24, 14:58h

 Ko će upravljati parkinzima u Starom Gradu? Osniva se novo javno komunalno preduzeće
- Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje - naglasio je Čengić

 

 

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić dostavio je Općinskom vijeću akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u Starom Gradu, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.

 

 

- Dostavio sam Općinskom vijeću akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u Starom Gradu, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.
Ovo je jedno od ključnih obećanja iz kampanje - da zaustavimo bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima Općine Stari Grad Sarajevo.


Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac.


Svjestan sam tereta i problema sa kojima ću se susresti, ali dobio sam priliku od Boga i ljudi da popravim stvari i neću od toga odustati, bez obzira koliko jak lobi će biti protiv mene.
Iako je sva pažnja usmjerena na nekoliko parkinga, velika šteta za budžet i građane je nastala i kroz pojedinačna rezervisana parking mjesta. Na više od stotinu pojedinačnih parking mjesta, Općina je na godišnjem nivou gubila stotine hiljada KM.


Rezervisana pojedinačna parking mjesta  su iznosila 1-2 KM dnevno odnosno 30 KM, 40 KM, 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone. Primjera radi, pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450KM. Na ovaj način, budžet Općine je oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina.


Veliki parkinzi bi platili zakup u iznosu od par desetina hiljada KM, a zarađivali su par stotina hiljada KM godišnje.


Svemu ovome ćemo stati u kraj, bez obzira na cijenu koju ću ja, možda, platiti.


Posebnim setom odluka, u naredna 3 mjeseca će biti uređena oblast javnih površina, parkirališta, reklama - istakao je Čengić.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI