crnije, grđe i gore ne može biti

Ni logike, ni politike, a ni pameti: Novac se nepovratno gubi, javni emiteri uništavaju... Čemu sadaka?!

Mediji 22.02.24, 14:22h

Ni logike, ni politike, a ni pameti: Novac se nepovratno gubi, javni emiteri uništavaju... Čemu sadaka?!
RTV Federacije zavija u crno, a BHRT u crnije da i crnije i grđe i gore ne može biti, 1.200 radnika postali su talac ostrašćene i, pokazuje se, katastrofalne igre Belmina Karamehmedovića, generalnog direktora BHRT-a, i Upravnog odbora BHRT-a, ali i pojedinih „trojkaša“, uz čiji bok stoje SNSD i HDZ - svako iz svojih interesa

 

 

 


Radio-televizija Federacije posljednjih šest godina uspješno i pozitivno posluje. Ne zato što nekom nešto duguje, već zato što domaćinski i racionalno ulaže sredstva i planira troškove, poštivajući obaveze prema državi, ali i uposlenicima. Godinama je na meti politike, ali vlasti odoljeva - kako ranije, tako i danas. Zbog bojkota menadžmenta BHRT-a da potpiše Aneks ugovora o naplati RTV takse, uz pomoć vladajućih struktura, naša televizije je izgubila 2,8 miliona maraka. Da stvar bude zanimljivija, iz istog razloga 2,8 miliona izgubio je i BHRT. Novac se gubi, a javni emiteri uništavaju. 


FTV donosi osvrt Sanjina Bećiragića:


Jučer je bio jubilarni – 50. dan kako se RTV taksa putem Elektroprivrede BiH ne naplaćuje. Siguran izvor finansiranja dva javna emitera trenutno ne funkcionira. Stravično zvuči informacija da je za ovih 50 dana izgubljen prihod od 5,6 miliona maraka, a više je nego zabrinjavajuće da su u pitanju milionska sredstva koja se nikada neće nadoknaditi, naplatiti – ni logike, ni politike, a ni pameti.


Sumanuta i suluda politika ignoriranja da se pitanje naplate RTV takse putem Elektroprivrede BiH regulira, a aneks ugovora potpiše bar na šest mjeseci zavela je dva javna servisa sa sjedištem u Sarajevu u crnom. Da budemo precizniji, RTV Federacije zavija u crno, a BHRT u crnije da i crnije i grđe i gore ne može biti. 1.200 radnika postali su talac ostrašćene i, pokazuje se, katastrofalne igre Belmina Karamehmedovića, generalnog direktora BHRT-a, i Upravnog odbora BHRT-a, ali i pojedinih „trojkaša“, uz čiji bok stoje SNSD i HDZ - svako iz svojih interesa.

 

 Stravično zvuči informacija da je za ovih 50 dana izgubljen prihod od 5,6 miliona maraka, a više je nego zabrinjavajuće da su u pitanju milionska sredstva koja se nikada neće nadoknaditi, naplatiti – ni logike, ni politike, a ni pameti


BHRT-u se obećava sadaka od četiri miliona maraka od države, a istovremeno dopušta da izgube tri miliona nepovratnih prihoda – ni logike, ni politike, a ni pameti.


Očito u namjeri da prvo finansijski unište, a zatim i pokore Federalnu televiziju, oni ne prezaju ni od takvih poteza tolerisanja bojkota prvog čovjeka BHRT-a, koji treba da stavi svoj potpis na aneks Ugovora o naplati RTV takse, a na koji je i istovjetan ugovor uredno i bez ikakvih problema stavljao potpis posljednjih skoro sedam godina.


Belmina Karamehmedovića ne može u njegovoj destruktivnoj nakani osvijestiti ni činjenica da njegovi uposlenici, njih 800, a naše cijenjene kolege s kojima radimo, nemaju plate, uplaćene doprinose, kartu, niti topli obrok.


Zbog njega, ali i onih koji ga podržavaju, radnicima Federalne televizije prijeti da se nađu u istovjetnoj situaciji. Je li to poruka: ako su izmanipulirani i poniženi radnici BHRT-a višegodišnjim neuplaćivanjima doprinosa i redovnih plata, trebaju to biti i radnici FTV-a?


Umjesto reguliranja naplate RTV takse na istovjetan način i na najduže šest mjeseci kako bi se održalo poslovanje oba javna emitera sa sjedištem u Sarajevu, preživjela golgota neimaštine, i agonija straha radnika od gladi i kredita, ovdašnja vladajuća struktura vara javnost pričom da je problem RTV Federacije, tačnije, mandat direktora Džemala Šabića, koji je istekao, i Upravnog odbora, koji nije u punom sastavu. Mandat jeste istekao, Upravni odbor nije potpun, ali aktuelni problem nije u mandatima. To se rješava procedurama u parlamentarnim klupama, zakonom i konkursom.

 

Radnicima Federalne televizije prijeti da se nađu u istovjetnoj situaciji. Je li to poruka: ako su izmanipulirani i poniženi radnici BHRT-a višegodišnjim neuplaćivanjima doprinosa i redovnih plata, trebaju to biti i radnici FTV-a?


Ovdje je u pitanju namjera da se finansijski stabilna televizija stavi pod kontrolu - šta košta da košta - pa makar i 5,6 miliona maraka, trenutno. A jedan od načina je za početak njeno urušavanje, ali i unošenje nemira među radnicima.


O kojim razmjerama uvrnute politike je riječ, govori podatak da se uništava Federalna televizija, koja je pozitivno poslovala posljednjih šest godina, i ne zato što nekome nešto duguje, a posebno ne BHRT-u - državnom emiteru koji, da ne bude zabune, treba i mora da postoji i sa sigurnim izvorima prihoda. Duguje RTRS, ali to je već tema za drugu priču.


U ovoj priči aktuelan je i spisak glava sa Federalne televizije koje treba hitno odsjeći. Upućeni kažu, već je sastavljen spisak onih koji bi trebali doći i unijeti revolucionarne promjene u eter. Dopunjuje se unutar vladajuće Trojke.


Dakle, molim vas, dajte spisak glava nepodobnih - ukoliko je to uvjet da date nalog Belminu Karamehmedoviću da potpiše aneks i prestane direktno nanositi milionske štete javnim servisima u Sarajevu.


U svu ovu priču fantastično se uklapa i ne slučajno pismo ucjene BHRT-a da ću uskratiti usluge RTV Federacije i postepeno ukidati našu produkciju, ukoliko se ne izmire obaveze iz decembra i januara. Rok 23. februar, a ključni 7. mart. Federalna televizija, inače, podstanar u ovoj zgradi koji BHRT-u plaća i kiriju za svaki kvadratni metar prostora, sada je u situaciji da joj gašenjem programskih sadržaja prijeti Karamehmedović, zbog kojeg je Federalna televizija izgubila 2.800.000 KM. Situacija, malo je reći, šizofrena: ti mi duguješ, ja ti prijetim, a zbog mene nemaš prihoda.

 

Dakle, molim vas, dajte spisak glava nepodobnih - ukoliko je to uvjet da date nalog Belminu Karamehmedoviću da potpiše aneks i prestane direktno nanositi milionske štete javnim servisima u Sarajevu


I sve to mirno posmatra vladajuća klika, koja usput obećava Evropu. Kako je krenulo, u martovsku Evropu država i njena vlast možda i otvore pregovore, ali s ugašenim javnim emiterima – ni logike, ni politike, a ni pameti.


Ako sve ovo nije tačno, do kraja mjeseca će se potvrditi: ukoliko menadžment i Upravni odbor BHRT-a ovakav potez rade samostalno, bez podrške vladajuće struktura na državnom i entitetskom nivou, aneks ugovora o naplati RTV takse s Elektroprivredom BiH bit će potpisan.


Ako ne bude potpisan, govorit ćemo o gubitku od 7,5 miliona KM, a bit će to i krunski dokaz da je u pitanju samo pokušaj eutanazije Federalne televizije.


Loše i providno osmišljen plan da se po cijenu svega zagospodari Federalnom televizijom jednak je obećanjima Trojke kako će eventualna šteta novom procentualnom podjelom prihoda od RTV takse biti nadoknađena iz sredstava federalnih kompanija, budžeta ili preraspodjele nekih ostataka ko zna čijeg novca.


Ako je to moguće i po zakonu - zašto vlast odmah na takav istovjetan način ne pomogne BHRT-u i problem riješen. Neće, jer prvo nije zakonski moguće, a drugo - cilj nije pomoći BHRT-u već osvojiti Federalnu.


I da ne zaboravimo, važno je: zbog izgubljenih nepovratnih 5,6 miliona maraka prihoda neko će jednog dana odgovarati i krivično – objasniti logiku poteza, opravdanost politike i, naravno, pamet - navodi se u komentaru Sanjina Bećiragića.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI