U Umjetničkoj galeriji BiH

Sutra otvorenje izložbe 'Senza Titolo' pulskog umjetnika Roberta Paulette

Kultura 22.02.24, 10:59h

Sutra otvorenje izložbe 'Senza Titolo' pulskog umjetnika Roberta Paulette
Ciklus slika “Senza Titolo” inspirisan je jazz muzikom

 

 

U petak, 23. 2. 2024. u 19h u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvara se izložba pulskog umjetnika Roberta Paulette. Izložba se realizira u saradnji sa Festivalom „Sarajevska zima“ i Gradom Pula.


Radi se o izložbi slika i objekata iz ciklusa „Senza Titolo“ (Bez naziva) o kojima Mladen Lučić piše:


“Na površini posljednjih Paulettinih slika, nižu se precizno strukturirane geometrijske kompozicije intenzivnog kolorističkog kontrapostiranja, odnosno blagog nijansiranja pravilno raspoređenih elemenata. Te slike ne ostavljaju nimalo mjesta ikakvoj asocijativnosti, naraciji ili literarnosti već postaju jedinstvenim značenjskim objektima apstraktno konstruktivističke provenijencije. (…)


Ta djela djeluju vizualno snažno, estetski zaokruženo, promišljeno i impozantno, podsjećajući nas na zaboravljeni jezik moderne koji je težio progresivnom, intelektualnom i inovativnom umjetničkom kontekstu.


Senza titolo, kako je ova serija nazvana, predstavlja i u stilskom i u duhovnom smislu, trandescentalnu nadogradnju autorovih mnogih, gotovo kaleidoskopskih, mijena.”

 

Ciklus slika “Senza Titolo” inspirisan je jazz muzikom.

 

Robert Pauletta je rođen 1961 godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Aktivno izlaže od 1984. godine. Poznat je i po svom velikom angažmanu u  kulturno-umjetničkom životu  Pule i Istre: jedan je od osnivača HDLU (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) Pula, kasnije HDLU Istre, jedan je od osnivača Škole primijenjenih umjetnosti I dizajna u Puli, gdje je i radio kao profesor,  osnivač je Kiparske kolonije u Medulinu, Cavae Romane te nekoliko nezavisnih galerija u Puli.


Pored slikarstva bavio se i scenografijom, grafikom i grafičkim dizajnom, slikao murale i sl. Interesuje se za  neslikarske postupke- ready made, instalacije, objekte, ambijente, fotografiju… Snimio je i film “Gozba” (2023), “mali dokumentarni, vrlo lokalno zavičajni film s autorefleksijama.”

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI