VIDEO/lijepa vijest za sarajlije

Zubin Mehta nakon 30 godina ponovo diriguje u Sarajevu! Sprema se koncert 'Sad je drugačije'

Kultura 21.02.24, 13:30h

Zubin Mehta nakon 30 godina ponovo diriguje u Sarajevu! Sprema se koncert 'Sad je drugačije'
Tako će Sarajevska filharmonija koja je sezonu započela pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija spektakularno sezonu završiti sa Zubinom Mehtom

 

 

Dan 19. juni 1994. godine bio je jedan od najgorih u historiji ovog grada u zadnjih nekoliko vijekova, a taj čovjek je došao u Sarajevo pod granatama, uzbunama i snajperima - te dirigovao koncert i 'Requiem' u totalno srušenoj Vijećnici - kazao je danas direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, najavljujući koncert jednog od najznačajnijih dirigenata današnjice Zubina Mehte.


Trideset godina nakon tadašnjeg koncerta u Vijećnici Zubin Mehta u Sarajevo ponovo stiže 13. jula, a koncert je nazvan "Sad je drugačije".


Tuce je na konferenciji za medije kazao kako je prije godinu dana počeo dogovarati ovaj projekat, a u sklopu obilježavanja 100. koncertne sezone filharmonije. Tako će Sarajevska filharmonija koja je sezonu započela pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija spektakularno sezonu završiti sa Zubinom Mehtom.


Za direktora Sarajevske filharmonije imati u jednoj sezoni ova dva velika umjetnika je itekako značajno.

 

 


Violeta Smailović Huart će biti solistica na koncertu 13. jula, a otkriveno je da će tom prilikom biti izvedena djela Čajkovskog - violinski koncert i 5. simfonija.


Premijer Kantona Sarajevo Nihad UK naglasio je značaj ulaganja u kulturu, te naveo da bi to trebalo biti opredjeljenje svake vlasti koja dođe.


Zubin Mehta ovaj koncert održat će bez honorara, a također će biti ustupljena i TV prava za prenos koncerta. Još nije poznato koja će tv kuća prenositi koncert, kao ni cijene ulaznice.


Direktor Sarajevske filharmonije kazao je da ga već za karte zovu i pitaju i iz regije te da bi i ovaj koncert mogao pokazati da je kultura ulaganje, a ne trošak.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI