Esad Duraković/ odgovor na reagiranje HNV-a

Verbaliziranje patriotizma: Podmeću mi neistinito navođenje... Prilažem dokument HNV BiH u kome sve piše!

Front 21.02.24, 10:04h

Verbaliziranje patriotizma: Podmeću mi neistinito navođenje... Prilažem dokument HNV BiH u kome sve piše!
U reagiranju se HNV BiH predstavlja kao veliki zagovornik bosanskohercegovačkog identiteta! Međutim, odbijanje upravo državnog identiteta (nacije) u tome dokumentu je nedvosmisleno, kategorično, čak je afektivno

 

 

Povodom reagiranja HNV BiH koje je DEPO Portal objavio u utorak, 20. februara, u tekstu: HNV BiH poručuje Durakoviću: Mi smo jedan od glavnih zagovornika bh. identiteta i ne trebamo lekcije o patriotizmu!, bh. akademik Esad Duraković uputio je odgovor Hrvatskom narodnom vijeću BiH uz proloženi dokument.


Njegov odgovor u cjelosti objavljujemo u nastavku:    


Na moje obraćanje javnosti povodom neuspjele inicijative za organiziranje Sabora građana Bosne i Hercegovine za očuvanje i jačanje državnosti BiH reagiralo je Hrvatsko Narodno Vijeće Bosne i Hercegovine (HNV BiH) na portalu depo.ba.


U svome obraćanju javnosti iznio sam činjenicu (i citate!) da je HNV BiH odbio učestvovati u organiziranju Sabora s proklamiranim ciljem o očuvanju i jačanju državnosti BiH, dok su na to pristale ostale organizacije civilnoga društva (VKB, SGV, La Benevolencija i Forum parlamentaraca). Bio sam obavezan obavijestiti javnost o tome, između ostaloga i zato što je inicijativi dato visoko pokroviteljstvo ANUBiH.


U reagiranju HNV BiH na navedenom portalu govori se o mojim  navodnim „nasrtajima“ na HNV BiH, te kako je HNV BiH „jedan od glavnih zagovornika bosanskohercegovačkog identiteta“, čime se meni podmeće neistinito navođenje. Međutim, u svome tekstu naveo sam citate o tome da je UO HNV BiH naglasio da je „potpuno neprihvatljivo i neprikladno redefiniranje pojmova nacija/etnija i slično, gdje bi mi Deklaracijom pod pojmom bosanstvo ugurali bosansko-hercegovački identitet (…)“. „Drugi problem je otvorena kritika Visokog predstavnika što predstavlja otvoreno političko svrstavanje na antizapadnu stranu koja je postala očita u BH javnosti. Što se tiče HNV BiH, ukoliko Deklaracija ide u ovom smjeru, HNV u ovome ne može sudjelovati.“


Ovdje prinosim i skenirani dokument HNV BiH. Nisam imao namjeru objavljivati ga, u uvjerenju da je dovoljno citirati dokument, ali su me, evo, okolnosti nagnale na to. 

 

hnv-uo2-dokument


Dakle, HNV BiH se – nažalost i na veliko razočarenje – izjasnio upravo protiv „bosanskohercegovačkog identiteta“ i time je opstruirao održavanje Sabora jer je ANUBiH dala pokroviteljstvo s tim da Sabor organiziraju navedeni subjekti. Time je uništena koncepcija. 


U reagiranju se HNV BiH predstavlja kao veliki zagovornik bosanskohercegovačkog identiteta! Međutim, odbijanje upravo državnog identiteta (nacije) u tome dokumentu je  nedvosmisleno, kategorično, čak je afektivno.


Prema tome, ne radi se o mojim „nasrtajima“ već sam izrazio žaljenje i razočarenje što je HNV BiH odbilo podržati tako važnu inicijativu za očuvanje državnosti BiH i za nacionalni identitet njenih građana, time i za njen suverenitet.


Imajući u vidu sve navedene činjenice i pisani dokument o tome da je HNV BiH protiv „uguravanja bosanskohercegovačkog identiteta“, ovo reagiranje HNV BIH je puka verbalizacija patriotizma i suvereniteta naše države.


Usporedba reagiranja HNV BiH o njegovom navodnom zalaganju za „bosanskohercegovački identitet“ s priloženim dokumentom istoga subjekta svjedoči o njegovom temeljnom i frapantnom poricanju samoga sebe, pa iz toga proizlazi činjenica o potpunom poništenju vjerodostojnosti. Stoga je svaka dalja rasprava zaista nedostojna.

 


(DEPO PORTAL/ad)