nakon nje, nijednu više nije volio

Izgovorila je riječi od kojih se Sulejmanovo srce steglo, pa umrla: Posljednja želja sultanije Hurem...

Lifestyle 19.02.24, 11:07h

Izgovorila je riječi od kojih se Sulejmanovo srce steglo, pa umrla: Posljednja želja sultanije Hurem...
Sultan je nadživio Hurem osam godina, i nakon njene smrti u njegovom životu nije bilo više nijedne žene

 

 

Sultan Sulejman Veličanstveni ukupno je imao četiri žene, ali Hurem je jedina uspjela da ukrade njegovo srce. Mnogi su je opisivai kao lukavu, međutim ljubav prema svom sultanu niko nije mogao da joj ospori.


Šta je to imala Hurem što druge žene nisu? Kažu da mu se na lukav način uvukla u krevet i podvukla pod kožu kao nijedna do tada.


Osim što je bila žena sa kojom je sultan spavao, uspjela je da postane njegova zvanična supruga i rodi mu djecu. Uspjela je da zauzme svoje mjesto na tronu i dobije poštovanje cijelog carstva.

 

rokselana-sultanija-hurem-2


Posljednja želja sultanije Hurem


Pred smrt sultanije Hurem par je neko vrijeme bio razdvojen. Kada su se sreli poslije dužeg vremena, Sulejman ju je odveo da vidi radove na novoj džamiji, i tada joj je rekao da je njegova duša tamo i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.


Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali posljednja želja dirnula ga je do srži i posljednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu.


Znala je da će umrijeti i zamolila je sultana da i ona zauvijek počiva na mjestu gdje je rekao da će njegovo srce i duša zauvijek počivati - u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.


Želja joj je bila ispunjena, a i sam Sulejman ostavio je nakon smrti svoju posljednju želju - da ga sahrane pored nje, u istoj džamiji.


Sultan je nadživio Hurem osam godina, i nakon njene smrti u njegovom životu nije bilo više nijedne žene.

 


(Stil.rs/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI