video/sjajne vijesti iz dohe

Bronza na Svjetskom prvenstvu! Fantastična Lana Pudar zauzela treće mjesto u disciplini 200 metara delfin

Sport 15.02.24, 17:15h

Bronza na Svjetskom prvenstvu! Fantastična Lana Pudar zauzela treće mjesto u disciplini 200 metara delfin
Prije prvenstva mlada Mostarka je imala problema sa lakšom povredom ramena, tako da je i sam ulazak u finale pokazatelj da se nalazi u samom vrhu svjetskog plivanja bez obzira i na probleme prije samog nastupa

 

 

Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar (18) danas je u Kataru u Dohi plivala finalnu utrku u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u plivanju.


Nakon uspješnih kvalifikacija i polufinala Lana je danas u finalnoj utrci zauzela treće mejsto, prenosi sportsport.ba.


Pudar je u finalu utrke dionicu preplivala u vremenu 2:07.92, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju, prvu na svjetskim seniorskim prvenstvima,  a što joj je jedan od najboljih rezultata u karijeri nakon evropskog zlata u istoj disciplini. 


Prvih 150 metara Pudar je držala priključak za trenutno prve tri takmičarke, a u posljednjih 50 metara uspjela je preteći Amerikanku Klinker i osvojiti odličje.


Zlatnu medalju osvojila je Britanka Laura Stephens koja je vodila od početka trke i završila je u vremenu 2:07.35, a srebro je pripalo Dankinji Heleni Rosendahl Bach (2:07.44).


Prije prvenstva mlada Mostarka je imala problema sa lakšom povredom ramena, tako da je i sam ulazak u finale pokazatelj da se nalazi u samom vrhu svjetskog plivanja bez obzira i na probleme prije samog nastupa.


Zbog povrede Lana je sa svojim timom odlučila da samo nastupa na 200 metara delfin u Dohi koja je njena najbolja  disciplina.


Prije toga, otkazala je učešće na 100 metara delfin, a jedan od razloga i pomenuta povreda ramena.


Sve u svemu, Lani je prvenstvo došlo kao jaka priprema za glavni cilj sezone koji je u mjesecu augustu.


Na kraju podsjetimo na učinak Lane Pudar u kvalifikacijama i polufinalu prvenstva u Dohi.


Naša najbolja plivačica je nastupila u trećoj kvalifikacionoj utrci koju je završila na trećem mjestu u vremenu 2:11.05 što je bilo ukupno osmo vrijeme kvalifikacija.


Što se tiče polufinala završila je na četvrtom mjestu u vremenu 2:09:42 i u finale prošla po vremenu, imala je osmo vrijeme polufinala.

 

Pogledajte snimak BHRT, koja je uživo prenosila takmičenje u Dohi:

 

 


(FENA/DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI