Sead Đulić najavio

Antifašisti: Pokrenut ćemo opoziv Marija Kordića koji plače za endehazijom

Front 11.02.24, 17:42h

Antifašisti: Pokrenut ćemo opoziv Marija Kordića koji plače za endehazijom
"Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija", napisao je Kordić, dovodeći na taj način u istu ravan zločinačke ideologije i antifašizam

 

 

Sramota je da je na čelu grada s ovakvom tradicijom kakvu ima Mostar neko za koga je antifašizam ideologija zla, smatra predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Sead Đulić.

 

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria Đulić je prokomentarisao današnji Facebook status mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, koji je antifašiste okupljene na jučerašnjem obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu nazvao "lažnim moralizatorima koji falsificiraju povijest".
 

"Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija", napisao je Kordić, dovodeći na taj način u istu ravan zločinačke ideologije i antifašizam.
 

- "Sjajno" je to sročio gradonačelnik, koji je konačno javno priznao, napisao i potvrdio ono što misli. Kordić je prvi zvaničnik HDZ-a BiH koji je tako otvoreno priznao da je antifašizam ideologija zla. A ako je antifašizam ideologija zla, onda je za njega fašizam ideologija dobra.
 

On je ovim zapravo sebe svrstao ondje gdje jeste i šta jeste, razotkrio se do kraja. Mi koji ovdje živimo i pratimo takve stvari - on je to i lani malo upakovanije rekao - jasno znamo gdje spada i o čemu se tu radi - poručuje Đulić.
 

No, antifašisti, napominje, na ove Kordićeve provokacije neće ostati nijemi. Već od sutra najavljuju ozbiljnu akciju u pravcu totalnog razotkrivanja politike koju on zastupa.
 

- Mi ćemo pokrenuti, onoliko koliko mi to mognemo dozvoljenim legalnim sredstvima, i njegov opoziv. Sramota je da grad s ovakvom tradicijom kakvu Mostar ima, na svom čelu ima nekoga za koga je antifašizam ideologija zla.

 

Njega treba skloniti. Vjerovatno u tome mi nećemo uspjeti, jer takve su okolnosti, ali će te aktivnosti krenuti. Sutra imamo dogovor s jednim ozbiljnim advokatskim timom, idemo i pravnim sredstvima u razračun sa svima onima koji štite zlo, neofašizam, neonacizam, ideologiju koja je 1945. pobijeđena od svjetske antifašističke koalicije - naglašava Đulić.
 

Prema njegovim riječima, onaj koji ne shvata da je 14. februara 1945. godine protjeran okupator iz Mostara, a nešto kasnije i iz Bosne i Hercegovine i cijele nekadašnje države, jasno se svrstao i plače za endehazijom koja je poražena 1945. godine.
 

- A ako to jeste tako, onda on nije dostojan mjesta gradonačelnika građana ovog grada - zaključuje Đulić u razgovoru za Patriju.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI