18 godina istraživanja

Da li mozak brže stari roditeljima dječaka ili djevojčica? Nauka dala odgovor

Lifestyle 30.01.24, 13:01h

Da li mozak brže stari roditeljima dječaka ili djevojčica? Nauka dala odgovor
Studija je obuhvatila čak 13.000 roditelja (dakle vrlo reprezentativan uzorak) koji su imali više od 50 godina na kraju istraživanja koje je trajalo punih 18 godina

 

 


Odgajanje dečaka, bez svake sumnje, nosi mnogo radosti i brojne avanture, ali i silne izazove koji nas ponekad nateraju da se zapitamo – možemo li mi ovo i jesmo li dovoljno dobri roditelji?


I dok se vi ovo pitate, pokušavajući da izađete iz neke nove izazovne situacije sa svojim dečakom, naučnici ne miruju već rade ono što je njihov posao – istražuju. I šta su otkrili? Pa, dragi roditelji sinova, nauka je potvrdila – mozak ljudi koji imaju mušku decu stari brže.


Studija je obuhvatila čak 13.000 roditelja (dakle vrlo reprezentativan uzorak) koji su imali više od 50 godina na kraju istraživanja koje je trajalo punih 18 godina. Ono što su otkrili jeste da ispitanici koji su imali najmanje jedno muško dijete imaju kognitivno “stariji” mozak. A oni koji imaju više sinova, pa – još su stariji u odnosu na roditelje ćerki.


Razlog zbog kojeg mozak roditelja dječka stari brže? Muška djeca su obično “manje brižna” od ženske, zbog čega njihovi roditelji možda, na neki način, trpe.


A kako je studija izgledala?


Roditeljima je dato da rješavaju matematičke probleme i da pamte riječi koje su im na glas čitali autori istraživanja. Na samom početku studije, nije bilo razlike u inteligenciji između roditelja dječaka i roditelja koji imaju samo ćerke. Ali! Nakon 18 godina, stvari su se promijenile, a roditelji dječaka su na testovima inteligencije prošli lošije od roditelja devojčica.


Jedan od autora istraživanja, Katrin Volfova, sa Univerziteta Kolumbija, kaže:


“Roditelji koji su imali bar jednog sina brže su gubili kognitivne sposobnosti u odnosu na roditelje bez sinova. Rezultati istraživanja nam govore da su efekti društvenog porijekla, prije nego biološkog, jer smo sličan trend primijetili i kod majki i kod očeva dječaka.”


Dodatno, istraživači kažu da, s obzirom na to da ćerke uglavnom u porodicama pružaju više emocionalne i socijalne podrške roditeljima, da često više brinu, to može imati ključnu ulogu u ovakvom rezultatu studije, piše Zelena učionica,  a prenosi Nova.rs.


Zaključak studije je da postoji mnogo benefita koje imaju roditelji djevojčica:


“Uz sve ovo, imati ćerku, može značiti da ste sebi obezbedili znatno manji rizik od depresije i demencije.”


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI