Nije svejedno šta birate

Požalit ćete što ste kupili posteljinu u ovim bojama: Jedna može izazvati noćne more, a druga privući stjenice!

Auto & Dom 25.01.24, 12:20h

Požalit ćete što ste kupili posteljinu u ovim bojama: Jedna može izazvati noćne more, a druga privući stjenice!
U odabiru posteljine može se kriti razlog zašto se ne možete dobro naspavati

 

 

 


Boje kojima smo okruženi utječu na naše raspoloženje, stoga je potrebno pažljivo razmisliti koje boje želite u svojem domu. Treba znati da tople boje poput žute, narančaste i crvene izazivaju osjećaje od ugode do ljutnje, dok su hladniji tonovi poput plave, zelene i ljubičaste povezani s osjećajima tuge, smirenosti...

 

Iako svaka boja ima određeni utjecaj, iznenadili biste se koje boje treba izbjegavati kad je u pitanju posteljina.

 

Naime, iako bi željena posteljina mogla odgovarati određenom stilu koji pokušavate postići u svojoj spavaćoj sobi, upravo se u njoj može kriti razlog zašto se ne možete dobro naspavati. Krenimo redom...

 

Crvena

 

Crvena je povezana s osjećajem odvažnosti, energije, strasti i zavisti. Pobuđuje razne emocije, posebno kada spavate. S druge strane, može vas učiniti i tužnima i ljutitima, što bi vas moglo držati budnima. Želite se osjećati mirno dok spavate, crvenu sačuvati za detalje.

 

Portal Medical Daily čak navodi kako crvena posteljina može privući stjenice jer će se s njom "stopiti". Stoga, pokušajte ciljati prema žutoj ili zelenoj posteljini kako ne biste imali problema sa stjenicama.

 

Ljubičasta

 

Ljubičasta potiče osjećaj kreativnosti i tajanstvenosti, što je već loš znak ako tu boju koristite u obliku posteljine. Povezana s duhovnošću i preispitivanjem, što bi vas također moglo omesti u uspavljivanju te dovesti čak i do noćnih mora. Također, ljubičasta vas može učiniti tužnim ili frustriranim, a to nije emocionalno stanje u kojem se ujutro želite probuditi. Stoga alternativa mogu biti pastelno ljubičasta ili boja lavande, koja će smiriti emocije.

 

Bijela

 

Bijela je uvijek kontroverzna boja kada se koristi u kući jer je savršena za bazu, ali njezina pretjerana upotreba prostor može učiniti dosadnim i presterilnim. Ne preporučuje se koristiti ju za boju posteljine jer može utjecati na razinu melatonina i poremetiti raspored spavanja. Melatonin je hormon u vašem tijelu koji se otpušta u mozak, omogućujući mu da odredi doba dana, prema klinici Mayo. Tako i bijele posteljine mogu prevariti vaš mozak da misli da je noću dan, sprečavajući vas da zaspite ili se ne možete probuditi. Dok bijela boja ima pozitivne asocijacije, navode se i neke i negativne, zbog kojih se osjećate hladno ili bezlično. Korištenje bijele posteljine stoga može vašu sobu učiniti neugodnom ili sterilnom jer je previše čista i svijetla.

 

Crna

 

Crna je tajanstvena, moćna i oštra, što je sjajan način da se opiše osoba, ali prema značenjima boja može donijeti negativne emocije kao što su tuga i zastrašivanje. Dok crna posteljina može unijeti atmosferičnost, mističnost, sofisticiranost i odvažnost u prostor, može poremetiti raspored spavanja i izazvati negativne osjećaje. Umjesto na posteljini, crnu upotrijebite u komadu namještaja ili ukrasnom predmetu tako da bude u pozadini, umjesto u glavnom fokusu.

 

Smeđa

 

Neutralni tonovi postali su popularna paleta u svijetu minimalističkih interijera. Iako u svom domu možete koristiti različite nijanse smeđe, najbolje je kloniti se tamne, smeđe posteljine. Slično crnoj, ona može izazvati negativne osjećaje i spriječiti vas da dobro spavate cijelu noć. Prema značenju boja, smeđa se povezuje s tugom i osamljenošću, što se svakako želi izbjeći dok spavate. S druge strane, smeđa se preporučuje kombinirati s plavim nijansama, a može biti savršena i kao boja pozadine za namještaj.

 

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI