jedan od najvažnijih političara bivše SFRJ

Priče o umiješanosti Jovanke Broz u smrt Džemala Bijedića i danas su žive, mogao je biti Titov nasljednik

Nedjeljni magazin 18.01.24, 09:47h

Priče o umiješanosti Jovanke Broz u smrt Džemala Bijedića i danas su žive, mogao je biti Titov nasljednik
Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, poslije ove avionske nesreće stavio je sopstvenu suprugu u kućni pritvor

 

 


Na današnji dan, 1977. godine, u zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo poginuli su predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade. 


Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.


Džemal Bijedić bio je jedan od najvažnijih političara bivše SFRJ, a u trenutku nesreće bio je na vrhuncu svoje moći. Nagađanja o tragediji u kojoj je stradao sa suprugom traju i danas...   

 

Rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studija u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. godine u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939. u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četiri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru.


Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-u. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. godine načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: osim dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine.

 

Potpisnik letaka za borbu za autonomiju Bosne i Hercegovine u međuratnom periodu do 1941. godine do svoje pogibije se zalaže za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih.


Bijedić je bio i organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-ih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta "hiljadu škola".


Za kratko vrijeme susreo je sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Tse-Tunga, Geralda Forda, Leonida Brežnjeva. Uvijek je bio uz Tita, spekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće.


Priče o umiješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan-danas su ostale žive. Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, poslije ove avionske nesreće stavio je sopstvenu suprugu u kućni pritvor.


Džemal Bijedić bio je čovjek kojeg su svi voljeli i sigurno je jedan od najomiljenijih političara iz komunističkog vremena, pogotovo u našoj zemlji za koju se oduvijek borio. U to vrijeme, govorilo se kako bi on mogao biti jedan od nasljednika Josipa Broza na čelu SFRJ.


Porodica Džemala Bijedića pokušala je doći do dokumenata o nesreći, koji se nalaze u Beogradu, ali tamošnje vlasti to nisu dozvolile.


Nekoliko puta tražili su da vide izvještaj o nesreći, ali svaki put su odbijeni, bez ikakvog objašnjenja. Čak ni dijelove aviona nisu mogli vidjeti. Sve to ukazuje da je pri padu aviona bilo dosta sumnjivih radnji. Bijedić je bio porodičan čovjek i gdje god da je išao, nije se odvajao od svoje supruge Razije, koja je poginula zajedno s njim.


Na sarajevskom groblju Bare svake godine na dan Bijedićeve pogibije okupe se poštovaoci lika i djela Džemala Bijedića, kako bi odali počast ovom velikom čovjeku.

 

(Historija.ba/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI