DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Sjećanja: 47 godina od avionske tragedije u kojoj je poginuo Džemal Bijedić, prije 69 godina rođen Dario Džamonja...

Nedjeljni magazin 18.01.24, 08:07h

Sjećanja: 47 godina od avionske tragedije u kojoj je poginuo Džemal Bijedić, prije 69 godina rođen Dario Džamonja...
1977. godine u zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo poginuo predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade

 

 


- 1535. Španjolski konkvistador Francisco Pizarro osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.


- 1689. Rođen francuski filozof Charles Louis de Secondant Montesquieu, autor kapitalnog dijela "Duh zakona" u kojem je razvio teoriju o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koja je postala temelj parlamentarne demokracije.


- 1779. Engleski moreplovac James Cook otkrio Havaje, koje je nazvao Sandwich otoci, po imenu lorda Sandwicha.


- 1882. Rođen engleski pisac Alan Alexander Milne, autor popularnih romana za djecu. Poznata su njegova djela "Kad smo bili vrlo mladi", "Winnie Pooh", "Sad nas je šestoro" i mnoga druga.


- 1904. Rođen američki filmski glumac engleskog porijekla Archibald Alexander Leach, poznat kao Cary Grant, sjajan komičar u komedijama Howarda Hawksa i tumač karakternih uloga u filmovima Alfreda Hitchcocka.


- 1909. Rođen Oskar Davičo, srpski pjesnik, romanopisac, esejist i scenarist koji je izvršio značajan utjecaj na srpsku poeziju.


- 1919. Francuski premijer Georges Clemenceau otvorio Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svjetskog rata Mirovnim ugovorom, potpisanim 28. lipnja.


- 1919. Walter Owen Bentley osnovao Bentley Motors Limited, engleskog proizvođača luksuznih automobila. Od 1998. Bentley je u vlasništvu Volkswagen Grupe.


- 1936. Umro engleski pisac Rudyard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova proza oslikava život u Indiji, u kojoj je rođen, s izuzetnim smislom za svijet djece i životinja. Poznata su mu djela "Knjiga o džungli", "Hrabri kapetan", "Kim" i druga.


- 1955. Rođen Dario Džamonja, bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnist u časopisima "Slobodna Bosna", "Oslobođenje", "Kolumnista" te urednik u časopisu "Lica".


- 1956. Rođen američki glumac Kevin Costner, protagonist filmova "Silverado", "Tjelohranitelj", "Robin Hood", "Nedodirljivi". Redateljski je debatirao s filmom "Ples s vukovima" za kojeg je dobio dva Oscara, za režiju i za najbolji film.


- 1974. Umro hrvatski slikar Oscar Herman. Bio je član istaknute skupine hrvatskih slikara poznate pod nazivom "Munchenski krug".


- 1977. U zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo poginuo predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade.


- 1977. U najtežoj željezničkoj nesreći u Australiji 80 je osoba poginulo kada je vlak u Sydneyu udario u betonski most.


- 1987. Umro Sergio Blažić, hrvatski pjevač i član hard rock sastava Atomsko sklonište.


- 2002. Vlada afričke države Sierra Leone objavila je kraj građanskog rata tijekom kojega je ubijeno oko 50.000 osoba, većinom civila.


- 2015. Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je u Maliju od epidemije ebole umrlo više od 6.500 ljudi.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI