uznemirila se i 'Evrovizija'

Zbog problema BHRT-a, Nikšić, Forto i Konaković dobili otvoreno pismo iz EBU-a

Mediji 17.01.24, 14:38h

Zbog problema BHRT-a, Nikšić, Forto i Konaković dobili otvoreno pismo iz EBU-a
Javni medijski servis igra nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske rasprave, podržavanju društvene kohezije i jačanju javnog morala u teškim vremenima. Za ispunjavanje ove uloge neophodan je adekvatan i stabilan budžet

 

 

Problemi vezani za finansiranje BHRT-a odjeknuli su i u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), kolokvijalno poznatijoj kao Evrovizija.


S tim u vezi, generalni direktora EBU-a Noel Currana uputio je otvoreno pismo premijeru Nerminu Nikšiću, ministru Edinu Forti i ministru Elmedinu Konakoviću, koje u nastavku teksta donosimo u cjelosti:

 

Poštovani gospodine Nikšiću,
Poštovani gospodine Forto,
Poštovani gospodine Konakoviću,


U ime Evropske radiodifuzne unije (EBU), vodeće europske alijanse javnih medijskih servisa, obraćam vam se s izrazitom zabrinutošću u vezi sa ozbiljnim prijetnjama budućnosti našeg člana BHRT-a.


Razumijemo složenost situacije u Bosni i Hercegovini i dugogodišnje teškoće s kojima se BHRT suočava u vezi s prikupljanjem sredstava koja joj se duguju i pripadaju. Međutim, imperativ je da budemo u mogućnosti hitno pronaći dugoročno rješenje za probleme financiranja BHRT-a.


Javni medijski servis igra nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske rasprave, podržavanju društvene kohezije i jačanju javnog morala u teškim vremenima. Za ispunjavanje ove uloge neophodan je adekvatan i stabilan budžet.


Molimo vas da pomognete u pronalaženju održivog rješenja za probleme financiranja BHRT-a i zaštitite njegovu budućnost. Zakoni koje je donijela država Bosna i Hercegovina potvrđuju da je država odgovorna za osiguranje održivog financiranja i nezavisnog rada emitera.


Spremni smo doprinijeti raspravi na nacionalnom nivou i pomoći u pronalaženju rješenja za složenu situaciju financiranja.


U vremenima kada je ključan pristup vijestima i informacijama od povjerenja, moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sačuvamo rad javnih servisa poput BHRT-a i imam povjerenja u vašu podršku po ovom pitanju.


S poštovanjem,

 

Noel Curran
Generalni direktor

 

ebu-bhrt-pismo

 

(DEPO PORTAL/jk)

 

BLIN
KOMENTARI