drama se nastavlja

Poslovodni odbor BHRT: 'RTVFBiH zadržava sredstva od uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT -u'

Mediji 15.01.24, 17:24h

Poslovodni odbor BHRT: 'RTVFBiH zadržava sredstva od uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT -u'
Direktor Džemal Šabić, kojem je mandat istekao 2013. godine i izvršni direktor sektora ekonomsko-finansijskih poslova tog entitetskog javnog emitera Džemal Vatreš na taj način kršeći i zakone i ugovore pod dodatni pritisak pokušavaju staviti BHRT i onemogućiti njegov daljnji rad

 

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine obavještava javnost da RTV FBiH već šest dana na svom računu zadržava sredstva od posljednje uplate Elektroprivrede BiH koja pripadaju BHRT-u, s računa  izdatih zaključno sa 31.decembra  na kojima se još nalazila RTV taksa, prije njenog skidanja na početku ove godine.

 

U saopćenju Poslovodnog  odbora BHRT navodi se da na  osnovu zaključenog Ugovora o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse  kao i  člana 23. Zakona o javnom RTV sistemu i člana 57. stav (4) Zakona o javnom servisu Radio televizije Federacije, Radio televizija Federacije BiH je kao ugovorna strana preuzela obavezu da odmah raspodjeli javnim RTV servisima prikupljenu RTV taksu i odgovorna je za njeno ispunjenje.

 

Ovakvim svojim postupanjem tj. nepostupanjem RTVFBiH propušta ispuniti svoju  zakonsku  i ugovornu  obavezu raspodjele RTV takse u zakonskom omjeru, čime je uskratila BHRT-u osnovni izvor prihoda,  dodatno ugrozila stabilnost kompletnog  poslovanja ovog javnog emitera, te dovela do nemogućnosti isplate naknade za ishranu u toku rada  i plaća zaposlenicima, koji se ionako nalaze na rubu egzistencije.

 

Direktor Džemal Šabić, kojem je mandat istekao 2013. godine i izvršni direktor sektora ekonomsko-finansijskih poslova tog entitetskog javnog emitera Džemal Vatreš na taj način kršeći i zakone i ugovore pod dodatni pritisak pokušavaju staviti BHRT i onemogućiti njegov daljnji rad.

 

I pored toga što  im je BHRT uputila zvaničan zahtjev da izvrše transfer sredstava koja im ne pripadaju, do ovog momenta se to nije dogodilo, tako da je RTV FBiH jedini krivac što se uposlenicima BHRT neće moći izmiriti barem dio dugovanja za njihov rad u prethodnom mjesecu.

 

Nakon što Šabić nije prihvatio  prijedlog sa sastanka s liderima 'Trojke' u petak, 12. januara o pravednijoj i zakonitijoj  raspodjeli takse prikupljene putem računa Elektroprivrede BiH želeći da zadrži stanje koje je, uz ogromna dugovanja RTRS-a, u prethodnih šest godina dovelo BHRT do ivice opstanka, ovo je nova vrsta pritiska kako bi se javni servis Bosne i Hercegovine prisilio da pristane na nastavak kršenja Zakona i nelegalnog prisvajanja dijela javnog prihoda od Federalne Radio-televizije.

 

S obzirom na to da od januara ove godine RTV taksa nije na računima Elektroprivrede BiH i da trenutno ne postoji glavni izvor finansiranja, Goran Samardžić, Džemal Šabić i Džemal Vatreš direktno su odgovorni za nelegalno prisvajanje javnog prihoda i nemogućnost da se uposlenicima BHRT izmiri barem dio obaveza  koje su u prošlom mjesecu pošteno zarađene, između ostalog, i davanjem usluga odnosno radeći za potrebe Federalne radio televizije, navodi se u saopćenju Poslovodnog  odbora BHRT-a.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI