VIDEO/ Još uvijek bez dogovora

Nakon sastanka Trojke, Elektroprivrede, BHRT-a i FTV-a bez konkretnih rješenja: Šabić ne pristaje na prijedlog

Mediji 12.01.24, 13:16h

Nakon sastanka Trojke, Elektroprivrede, BHRT-a i FTV-a bez konkretnih rješenja: Šabić ne pristaje na prijedlog
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je da je ovaj novi prijedlog raspodjele RTV takse povoljniji i zakonitiji za sami BHRT

 

 

Održan je sastanak sastanak predstavnika Trojke, Elektroprivrede BiH i generalnih direktora BHRT-a i FTV-a, u vezi trenutnog stanja u Radioteleviziji Bosne i Hercegovine.
 

Sastanak je održan u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, trajao je dva sata, ali bez konkretnih dogovora.

 

Predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković, kazao je da je Trojka ponudila neka današnja rješenja generalnim direktorima BHRT-a, ali i Federalne televizije.
 

Ali sam ministar Konaković kaže da je možda rano za odgovor i da je dao neko vrijeme da dva direktora razmisle o daljim koracima.
 

Predsjednika NIP-a podvukao je kako je prioritet funkcionisanje BHRT-a, ali i Federalne televizije, koja kaže također mora nastaviti raditi stabilno.
 

"Očuvaćemo BHRT, to je neka jasna današnja poruka u koju se manje-više svi uzdamo."

 


 

Ono što je danas predstavljeno jeste neki novi način raspodjele RTV takse, barem onog dijela koji Federalna radiotelevizija ne uplaćuje Radioteleviziji Republike Srpske.
 

Znači, taj neki dio bi se mogao raspodijeliti između BHRT-a i Federalne televizije. BHRT je dobio obećanje od predsjednika NIP-a Elmedin Konakovića da su i federalne institucije spremne namiriti nedostatak novca u tom slučaju, ukoliko bude nedostajalo spremnosti za pomoć i na taj način BHRT-u.
 

Ali opet glavni današnji problem je taj što generalni direktor radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine Džemal Šabić ne pristaje na ovakve uvjete.
 

Ostaje pri svom stavu da se raspodjela RTV takse vrši na onaj način do kojeg se sada i vršila, odnosno do 31. decembra prošle godine.
 

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je da je ovaj novi prijedlog raspodjele RTV takse povoljniji i zakonitiji za sami BHRT.

 

"Nažalost, danas je generalni direktor RTV FBiH insistirao na tome da stvari ostanu takve kakve jesu, a to za BHRT nažalost nije prihvatljivo jer na ovaj način naplate takse i nezakonitog zadržavanja sredstava od strane RTVFBiH, koja pripada RTRS-u, dovodi u situaciju da smo ostali bez ikakvog finansiranja. I što se BHRT tiče nemamo nikakav problem da prihvatimo sve ono što je ponuđeno, drugim riječima loptica nije više u našem dvorištu", kazao je Karamehmedović.

 


 

Neizvjesno je kada radnici BHRT-a mogu očekivati platu, naglasio je.
 

"U  januaru je RTV taksa izostavljena sa računa za struju koju isporučuje Elektropriroda Bosne i Hercegovine. Mi činimo sve što je moguće da pokušamo za početak obezbijediti tu plaću, a onda odmah u narednom koraku i globalno rješavati ovaj problem. Nadam se da će biti razumijevanje onih koji mogu pomoći da to zaista i uradimo. Postoje neke varijante i Trojka je ponudila svoju pomoć u tom smislu i vjerujem da ćemo vrlo brzo znati da li će to uroditi konkretnim rezultatima."

 

Direktor RTV Federacije BiH, Džemal Šabić, je danas uputio poziv menadžmentu BHRT-a da sklope novi ugovor s Elektroprivredom, sličan onome koji je bio na snazi proteklih šest i pol godina, ili da potpišu aneks ugovora na tri mjeseca, te da ne drže radnike kao taoce.
 

"Poštujemo u Javnim servisima, makar mi u Federalnoj radio televiziji namjeru aktuelnog saziva u Federaciji na državnom nivou da pokuša da riješi probleme javnih servisa sa sjedištem u Sarajevu, dugo smo razgovarali, dobro je da se razgovara, mislim da je ovo početak razgovora, ustvari, nešto što smo zaključili nakon sat i pol je, da pokušam to pojednostaviti i koncizan biti, ukoliko Belmin Karamehmedović i BHRT potpišu aktuelni ugovor sa Elektroprivredom koji je već bio na snazi šest i po godina ili potpišu aneks na taj ugovor makar na tri mjeseca kako ne bismo radnike ili kako neko ne bi radnike držao kao taoce, FTV je tu da napravi naredni korak nakon potpisanog ugovora sa Elektroprivredom do čega je na strani BHRT-a. Treba da potpiše ja mislim to i onda u narednom periodu da nastavimo razgovarati i pokušati unaprijediti stvari u oba javna servisa u Sarajevu. Više odgovara možemo dobiti kada potpiše BHRT ugovor ili aneks ugovora na koji je Elektroprivreda dva puta već pozvala.", kazao je Džemal Šabić direktor RTV Federacije BiH.
 

"Ne znam zašto je državna televizija i njena uprava ušla u jednu vrstu obmane i manipulacije i javnosti i samih sebe. Oni su se na neki način zagledali u vlastite potpune neuspjehe poslovne u upravi televizije koja je dovedena na rubu egzistencije, zašto je to tako više će vam odgovora dati ta uprava koja svaki dan manipulira. Tvrdnje o kojima ste pitali zašto mi ne dugujemo, to vam mogu potvrditi sve revizije i inspekcije u posljednjih šest godina koje su svake godine i redovno obilazili RTVFBiH. Sve zakonske kategorije koje se tiču uplate redovne RTV takse i troškova tehničkih za korištenje resursa u RTV FTV je redovno mjesečno plaćala iznos oko 400.000 KM i ukupan iznos zakonom pripadajuće RTV takse za BHRT. Mi BHRT-u nijednu marku ne dugujemo. Sa ovim što radi menadžement BHRT-a koji razvlači potpisivanje ugovora sa Elektroprivredom koji je na stolu cijelo ovo vrijeme radnike na neki način koriste kao taoce, meni je žao zbog toga jer sam odrastao u toj kući zajedno i sa radnicima BHRT-a i sa radnicima FTV. Na ovaj način mi se kockamo sa time da izgubimo oba javna servisa u Sarajevu. Zašto to neko radi ja zaista ne znam.", zaključio je Šabić.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI