foto/ Mir Božji - Hristos se rodi

Uz vjernike, i Christian Schmidt u Sabornom hramu u Sarajevu: Sveta arhijerejska liturgija povodom pravoslavnog Božića

Hronika 07.01.24, 12:00h

Čestitajući svima vama, braćo i sestre, i ovaj Božić, kao i nastupajuću Novu godinu dobrote Gospodnje, prizivamo na vas blagoslov Boga i oca, nas radi rođenoga sina njegova Isusa Krista i svetoga duha, od kojega - i Prečiste Djeve Marije - on i bi rođen, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji - Hristos se rodi - poručeno je, između ostalog, u božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve

 

 

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Sabornom hramu u Sarajevu Svetu arhijerejsku liturgiju povodom pravoslavnog Božića.


Protojerej stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar pročitao poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj je pozvao pravoslavne vjernike da Božić proslave u krugu porodice u atmosferi koja će ih podsjetiti na ubogu betlhemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.


Poručio je da kako je u turobnoj stvarnosti današnjice jedini odgovor, dostojan pravoslavne hrišćanske vjere, božićno slavoslovlje.


- Molimo se za mir svuda u svijetu. Apeliram na vas da se borite za svetinju braka i porodice, naročito, pak, za uzrastanje djece 'u strahu Gospodnjem', što znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima ovisnosti - naveo je.


Poželio je da da srca svih ljudi svijeta postanu pećina Hristova, da ljubav njegova, grijući srca svih nas, čitavog svijeta, postanu osnov carstva nebeskog.


- Čestitajući svima vama, braćo i sestre, i ovaj Božić, kao i nastupajuću Novu godinu dobrote Gospodnje, prizivamo na vas blagoslov Boga i oca, nas radi rođenoga sina njegova Isusa Krista i svetoga duha, od kojega - i Prečiste Djeve Marije - on i bi rođen, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji - Hristos se rodi - poručeno je, između ostalog, u božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve.


Liturgiji u Sarajevu prisustvovao je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI