OČAJNA FINANSIJSKA SITUACIJA

BHRT u raljama nepoštovanja zakona i ignorisanja vlasti: Dug RTRS-a prema nama već premašuje 80 miliona KM!

Mediji 26.12.23, 15:52h

BHRT u raljama nepoštovanja zakona i ignorisanja vlasti: Dug RTRS-a prema nama već premašuje 80 miliona KM!
BHRT se tako našao u makazama nepoštivanja Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane

 

 


Upravni odbor BHRT-a uputio je danas pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija Bosne i Hercegovine zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na područiju Federacije BiH, u kome se navodi:


Razmatrajući finansijski plan BHRT-a za 2024.godinu, na sjednici održanoj 19. decembra, Upravni odbor je zaključio da će naredna godina biti krajnje rizična za poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine. Neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze. 


Ugovor sa JP EP BiH, o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju, ističe posljednjeg dana ove godine, a novi još nije potpisan. Rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru sa JP Elektroprivreda BiH implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu JRTV sistema u BiH, ali još nema dogovora ovom pitanju. Po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75% od prikupljene takse u Federaciji BiH.


Napominjemo da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 80 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu, koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 miliona za pružene usluge.


RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjelu prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP EP BiH vrši naplatu isporučene električne energije.


BHRT se tako našao u makazama nepoštivanja Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu u BiH, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane. BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda, jer to nadležnost entitetskih servisa, a s druge strane se gomilaju obaveze, raste gubitak sa stalno otvorenom prijetnjom blokade računa od strane dobavljača.


Iz dana u dan problemi se usložnjavaju. Oprema, čija je starost četrdeset godina, je na izdisaju, zgrada se slabo održava zbog nedostatka sredstava, nema ulaganja u novu opremu, a poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji BiH što dovodi do odljeva izraslijih kadrova.


Očajna finansijska situacija BHRT-a nije nepoznata javnosti i političkim faktorima, i ona je rezultat sistemskog urušavanja zakonodavne arhitekture na kojoj počiva sistem javnog RTV emitiranja u BiH. Agonije traje godinama, ali se ništa ne poduzima. Tokom ove godine, menadžmentu i Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u dato je pregršt obećanja, ali se ništa nije realiziralo. Također, od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno.


Ako ovakvo stanje potraje, prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlje, uprkos činjenici što to je to jedan od 14 uslova koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja EU.  


Upravni odbor i Manadžement BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU - navodi se u pismu Upravnog odbora BHRT-a, koje potpisuje predsjedavajući Elvir Lemeš.    


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI