dodjeljene nagrade

Evo ko su pobjednici sedmog pozorišnog festivala Dani Jurislava Korenića u Sarajevu

Kultura 23.12.23, 13:43h

Evo ko su pobjednici sedmog pozorišnog festivala Dani Jurislava Korenića u Sarajevu
Ovogodišnje festivalsko izdanje pratile su i glumačke radionice koje je vodio reditelj Kokan Mladenović a realizovan je i novi prateći sadržaj – Studio 55, serija razgovora pred publikom sa pozorišnim glumcima i glumicama

 

 

Beogradsko dramsko pozorište s predstavom „(Pra)faust“ u režiji Borisa Liješčevića dobilo je nagradu „Dragan Jovičić“ u glavnom takmičarskom programu sedmog festivala Dani 'Jurislava Korenića' u Kamernom teatru 55.


Žiri u sastavu Lajla Kaikčija, Mirvad Kurić i Darko Cvijetić odlučio je i da Liješčeviću uruči nagradu „Jurislav Korenić“ za najbolju režiju.

- Istraživački put Borisa Liješčevića i dramaturga Fedora Šilija vodio se metodom epika, dekonstrukcija i ubrzanje, te stvorio autentično pozorište, vrhunsko, koje poput liturgijske drame plasira božanske replike u prazan prostor s minimum scenografije i kostimografije, dovodeći glumstvenost na pijedestal, kao riječ u praznih stihovanja - naveli su u obrazloženju žirija povodom nagrade za najbolju predstavu u cjelini.


U dijelu vezanom za nagrađivanje Liješčevića povodom najboljeg rediteljskog postupka, iz žirija su podsjetili kako je rad velikog reditelja uvijek svetkovina te kako je temeljna okosnica Liješčevićeve svetkovine propitivanje šta je zlo, šta dobro te otkuda ljubav.


Istoj predstavi pripala je još jedna nagrada, odnosno njenom glumcu. Nagradu „Žan Marolt“ za najboljeg glumca po ocjeni festivalskog žirija, dobio je Ozren Grabarić koji tumači Mefista i u kojem je žiri prepoznao „zločednu zabavnost i demonsku zakocenutost u smijeh – pokazujući nam da zlo nikada nije odbojno, već upravo zamamno, da ga baš zato jeste toliko u svijetu, u svim vremenima.“


Nagradu „Žan Marolt“ za najbolju glumicu dobila je Gordana Boban za ulogu Selme u predstavi „Perzeide“, u režiji Karmen Obrdalj i u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Primila ju je u kostimu iz predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ koja je na sceni Kamernog teatra bila izvedena pred dodjelu nagrada i obnovljena nakon duže od godinu dana zbog bolesti, a potom i prerane smrti glumca Mirsada Tuke.


- Od tihe pomirenosti do distance koja nastaje kada nas zapanji detalj, Gordana Boban prodorno i dubinski imaginira strašnu sudbinu zaslijepljenosti, patrijarhalne zazidanosti i tragedije koja iz nje izbija. Blagim zaletom počinje svoj glumstveni let – do krajnje skrhanost, usahlog životnog elana i tame ženske sudbine u polomljenom društvu, niti za trenutak ne puštajući da se njezina vjerodostojnost dovede u sumnju - stoji u obrazloženju žirija čiji je zadatak bio i izbor najboljeg mladog glumca ili glumice festivala.


Nagrada je pripala Sanji Marković koja je tumačila ulogu Jovanke Broz u predstavi „Bilo jednom na Briunima“ u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Bitef teatra.


Nagradu publike i nagradu Avazov zmaj dobila je predstava „Perzeide“ u režiji Karmen Obrdalj i po tekstu Emine Kovačević - Podgorčević u kojoj su uloge ostvarili Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Predstava je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.


Ovogodišnje festivalsko izdanje pratile su i glumačke radionice koje je vodio reditelj Kokan Mladenović a realizovan je i novi prateći sadržaj – Studio 55, serija razgovora pred publikom sa pozorišnim glumcima i glumicama.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI