(ne)sloboda medija

Hoće li Assanage biti izručen SAD-u? Aktivisti na nogama, kažu da je žrtvovan jer je razotkrio američka nedjela

Mediji 19.12.23, 16:35h

Hoće li Assanage biti izručen SAD-u? Aktivisti na nogama, kažu da je žrtvovan jer je razotkrio američka nedjela
Assangeove pristalice kažu da je on heroj u borbi protiv establishmenta koji je žrtvovan jer je razotkrio američka nedjela, te da je njegov krivični progon napad na novinarstvo i slobodu govora

 

 

Mogući konačni pravni izazov osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, da zaustavi njegovo izručenje iz Britanije u Sjedinjene Države, gdje se traži pod optužbom za krivična djela, bit će održan na Visokom sudu u Londonu u februaru, saopćile su u utorak njegove pristalice.


Assangea (52) traže američke vlasti po 18 tačaka, uključujući jednu zbog špijunskog čina, a koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od WikiLeaksa za koje je Washington naveo da je dovelo živote u opasnost.


Britanija je dala zeleno svjetlo za njegovo izručenje, ali on pokušava da poništi tu odluku. Aktivisti su rekli da će se javna rasprava održati u Višem sudu od 20. do 21. februara kada će dvoje sudija pregledati raniju presudu kojom je Assangeu odbijena dozvola za žalbu.


Dvodnevno saslušanje može biti posljednja šansa za Juliana Assangea da spriječi izručenje Sjedinjenim Državama - navodi WikiLeaks u saopćenju.


WikiLeaks je stekao svjetsku reputaciju do 2010. godine kada je objavio stotine hiljada tajnih povjerljivih dosijea i diplomatskih depeša u najvećem sigurnosnom proboju te vrste u američkoj vojnoj istoriji, za koji američki tužioci kažu da je ugrozio živote agenata navedenih u procurjelim materijalima.


Assangeove pristalice kažu da je on heroj u borbi protiv establishmenta koji je žrtvovan jer je razotkrio američka nedjela, te da je njegov krivični progon napad na novinarstvo i slobodu govora.


Proveo je sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu prije nego što je izvučen iz nje i zatvoren 2019. zbog kršenja odredbi uslovne kazne. Otada se nalazi u zatvoru dok se odlučuje o slučaju njegovog izručenja.


Njegovi advokati su se obratili i Evropskom sudu za ljudska prava koji bi potencijalno mogao da naloži blokiranje ekstradicije.


- Posljednje četiri i po godine najviše su pogodile Juliana i njegovu porodicu, uključujući naša dva mala sina - izjavila je njegova supruga Stela, koju je oženio u zatvoru.


- Progon tog nedužnog novinara i izdavača mora se okončati – kazala je ona, prenosi Reuters.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI