stanje na bh. putevima

Vozači, oprez na cestama! Pada ledena kiša, magla smanjuje vidljivost, a najgore je na ovom planinskom prevoju...

Hronika 10.12.23, 10:01h

Vozači, oprez na cestama! Pada ledena kiša, magla smanjuje vidljivost, a najgore je na ovom planinskom prevoju...
Magla smanjuje vidljivost na širem području: Sarajeva, Zenice, Kalesije i Kladnja. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skreće se pažnja na odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu

 

 

 

Na planinskom prevoju Komar na putnom pravcu Travnik-Donji Vakuf pada ledena kiša, zbog čega se vozači na ovoj dionici pozivaju na maksimalan oprez.


Snijeg pada u zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje, a zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Izdvajaju se putni pravci Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač), Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), kao i na širem područjju Kupresa.


Magla smanjuje vidljivost na širem području: Sarajeva, Zenice, Kalesije i Kladnja.


Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skreće se pažnja na odrone kamenja na kolovoz. Apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu.


Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.


Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova),  Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.


Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta. 
 

Izmjene u režimu saobraćaja:


MAGISTRALNI PUTEVI:


M-15

Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.


M-16.4

Novi Travnik-Bugojno, na Rostovu se izvode sanacioni radovi, radnim danom od 08-17 sati usporeno je saobraćanje.


M-17

Jablanica-Mostar, na mostu Begića i Begovića u toku sanacioni radovi, naizmjenično propuštanje vozila (semafori).

Bilješevo-Lašva, zbog neophodnih radova svaki dan (osim nedjelje) od 08 do 16:30 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.


M-18

Čevljanovići-Nišići, zbog radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.


M-20

Foča-Goražde, zbog većeg klizišta kod mjesta Filipovići saobraća se otežano, jednom trakom.
 

REGIONALNI PUTEVI:


R-444 Podlugovi-Breza, zbog sanacionih radova u terminu od 07 do 17 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.


R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.


R-470 Par Selo-Dubrave Donje, zbog radova na izgradnji trotoara uz regionalnu cestu vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).
 

KANTON SARAJEVO:


- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Humska, Osik, Aleja Bosne Srebrene, Gornji Velešići, Branislava N., Hajrudina Š., Michaela S, Ložionička, Antuna Hangija i Dajanli Ibrahim bega, Put Famosa, Crni Vrh, Zapadni prilaz gradu („Brza cesta“), Ahatovićka, Mitra Šućura i Hotonj IV, na spoju ulica Džemala Bijedića-Srđana Aleksića-Velikih drveta, Ljubljanska, Ahmeta Ljubunčića, Ibrahima hafiza Ridžanovića i Ilirska ulica.
 

DONJI VAKUF:


U toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega je obustavljen saobraćaj preko mosta Alije Izetbegovića, pa se vozila preusmjeravaju preko nove obilaznice (kružni tok, te dalje kroz centar i obrnuto iz pravca Jajca prema Bugojnu), saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.


Oblačno jutro u BiH, u nizinama ledena kiša ili susnježica


U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno. U nizinama pada kiša, ledena kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg.


Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Sokolac -8; Bjelašnica -4; Srebrenica -3; Tuzla i Zenica -2; Bugojno -1; Banja Luka, Doboj, Ivan Sedlo i Prijedor 0; Bijeljina i Sarajevo 1; Široki Brijeg 2; Livno 3; Bihać, Mostar i Trebinje 4; Neum 9°C.


Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U nizinama će padati kiša, ledena kiša ili susnježica koji mogu prelaziti u snijeg. U višim područjima će padati samo snijeg. Padavine se premještaju sa zapada prema istoku zemlje. Sredinom dana padavine prvo prestaju na području Krajine, a u večernjim satima na istoku Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu do 11°C.


U Sarajevu oblačno sa kišom ili ledenom kišom koji mogu preći u susnježicu. Poslije podne prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI