ne obaziru se na kritike

Sjeverna Koreja odlučno poručuje: Spremni smo da lansiramo još špijunskih satelita!

Front 09.12.23, 19:15h

Sjeverna Koreja odlučno poručuje: Spremni smo da lansiramo još špijunskih satelita!
- Ako je potrebno, savršeno će obaviti posao usmjeravanja i vođenja nas prema super snažnom udaru - navodi se u komentaru koji brani svemirski program kao pravo te zemlje na samoodbranu

 

 


Sjeverna Koreja je odlučna da lansira još špijunskih satelita u bliskoj budućnosti kako bi prikupila informacije o vojnim aktivnostima svojih neprijatelja, navodi se u komentaru državne novinske agencije KCNA u subotu.


Sateliti će biti napravljeni po uzoru na satelit Malligyong-1 koji je Pyongyang lansirao u novembru, a za koji su vlade Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana saopćile da je prekršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.


- Ako je potrebno, savršeno će obaviti posao usmjeravanja i vođenja nas prema super snažnom udaru - navodi se u komentaru koji brani svemirski program kao pravo te zemlje na samoodbranu.


Savjetnici za nacionalnu sigurnost SAD-a, Južne Koreje i Japana u subotu su održali trilateralni sastanak u Seulu na kome su razgovarali o Sjevernoj Koreji i drugim globalnim pitanjima.


U zasebnom članku u KCNA, Ro Ju Hyon, koga je novinska agencija opisala kao analitičara za međunarodne odnose, kritizirao je Južnu Koreju zbog "nepromišljene vojne pomoći Ukrajini".


Citirao je članak Washington Posta u ovoj sedmici u kome se navodi da je Južna Koreja indirektnim dostavljanjem granata kalibra 155 milimetara učinila da je ona "veći dobavljač artiljerijske municije za Ukrajinu od svih evropskih zemalja zajednički".


- To je vrhunski proamerički čin kojim se čak i Zapad, ogreznut u antiruskoj politici, stavlja u sjenu - navodi Ro.


Južna Koreja, Japan i SAD kritizirale su Sjevernu Koreju zbog njenih veza s Rusijom, navodeći da Pyongyang pruža podršku u naoružanju Moskvi u zamjenu za pomoć u unapređenju njenih vojnih sposobnosti.


Prošlog je mjeseca portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da SAD imaju informacije koje ukazuju na to da Sjeverna Koreja tajno isporučuje Rusiji "značajan" broj artiljerijskih granata za njen rat u Ukrajini, prenosi Reuters.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI