Kad 'volja' nestane, ispari i novac

Volodimir Zelenski, zaboravljeni čovjek u zaboravljenom ratu... Slom, slijepa ulica!

Front 09.12.23, 18:49h

Volodimir Zelenski, zaboravljeni čovjek u zaboravljenom ratu... Slom, slijepa ulica!
Smrtonosne razmjene milo za drago postale su nažalost rutina. Stoicizam je zamijenio bijes. Kako god se može definirati, “pobjeda” je daleko izvan strateškog ili čak zamislivog dosega. Čini se kako je svijet umoran od Ukrajine. Još gore, dosadno mu je

 

 

Izvor: Al Jazeera Balkans
Piše: Andrew Mitrovica


Kako se ruska invazija približava svojoj drugoj godišnjici, čini se da svijet gubi interes za Ukrajinu i njenog predsjednika.


Volodimir Zelenski je zaboravljeni čovjek koji se bori u zaboravljenom ratu.


Zvijezda padalica ukrajinskog predsjednika izgubila je mnogo na visini i sjaju dok se ruska invazija koja melje približava svojoj drugoj godišnjici.


Stari rat pretvorio se u mukotrpni zastoj. Razvikana ukrajinska „ofanziva“ je zaustavljena. Obećani „proboj“ ostaje tvrdoglavo nedostižan – ako je uopće moguć. Smrtonosne razmjene milo za drago postale su nažalost rutina. Stoicizam je zamijenio bijes. Kako god se može definirati, “pobjeda” je daleko izvan strateškog ili čak zamislivog dosega.


Čini se kako je svijet umoran od Ukrajine. Još gore, dosadno mu je.


Tako su kolumnisti koji su nekada slavili hrabrost Zelenskog i otpor ukrajinski u saharinskim propovijedima uveliko su napustili oboje.


Nestale su i pozivnice da se obrati američkom Kongresu i parlamentima gdje je, odjeven u karakteristični zeleni pulover, Zelenski slavljen kao vragolasti, neortodoksni ratnik i osloboditelj.


Masovne demonstracije solidarnosti sa ukrajinskom „hrabrom“ i „pravednom“ borbom nestale su prije nekoliko mjeseca.


Ukrajina više nije u hitnim, suosjećajnim „vijestima“.


U posljednje vrijeme jedine “vijesti” u kojima se Zelenski i Ukrajina spominju uglavnom su loše – djelimično zahvaljujući nimalo laskavim curenjima informacija iz plašljive Bijele kuće.


„Procurila američka strategija o Ukrajini vidi korupciju kao pravu prijetnju”, glasio je provokativni naslov na popularnom internetskom portalu Politico.


Problem sa korupcijom


Glavna rečenica priče bila je podjednako osuđujuća i očigledan znak da je nepokolebljiva naklonost Amerike i, možda naročito, američkog predsjednika Joea Bidena, prema odvažnoj Ukrajini počela jenjavati.


“Zvaničnici Bidenove administracije mnogo su više zabrinuti zbog korupcije u Ukrajini nego što javno priznaju”, upozorio je Politico.


Očigledna, egzistencijalna posljedica nezadovoljstva koje tinja među “zvaničnicima Bidenove administracije”?


“… da bi korupcija mogla natjerati zapadne saveznike da odustanu od borbe Ukrajine protiv ruske invazije i da Kijev ne može odgoditi napore protiv korupcije.”


To je problem, veliki problem za Zelenskog.


Pretpostavljam da zna da vrijeme i okolnosti nisu njegovi saveznici. Uskoro, vrlo uskoro, njegovi prijatelji po lijepom vremenu u Evropi i Washingtonu, zaokupljeni, kao i uvijek, sadašnjošću, izgubit će interes za prošlost koja brzo odmiče. Njihovu “željeznu volju” polako, ali sigurno, istiskuje rezignacija.


Kad “volja” nestane, neminovno ispari i novac.


A Zelenskom treba mnogo novca da bi strpljivog Vladimira Putina i njegove imperijalne planove držao podalje. Nebrojene milijarde već su potrošene. Izgledi da će Kongres i Evropska unija nastaviti djelovati kao ukrajinska kasica prasica sve su slabiji. Pan-kontinentalna blagajna se zatvara – brzo.


Toliko da je jedan izbezumljeni „zvaničnik Bidenove administracije” zapravo bio sveden na prosjačenje za gotovinu. To, po bilo kojoj mjeri, nije samouvjeren ili umirujući pogled.


“Želim biti jasan: bez akcije Kongresa, do kraja godine će nam ponestati resursa za nabavu više oružja i opreme za Ukrajinu i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha”, naveo je direktor Ureda Bijele kuće za upravljanje i budžet.


“Ne postoji čarobni lonac sredstava koji bi mogao ispuniti trenutne potrebe. Ostali smo bez novca – i skoro bez vremena.”


Panično obojen gambit do danas nije uspio potaknuti nevoljne evropske i sjevernoameričke zakonodavce koji su oprezni s finansiranjem rata koji je zapeo u zimskom blatu. Slom. Slijepa ulica.


Nastavak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI