da se konačno zna

Prebrojana ‘krvna zrnca’ zaposlenih u UIOBiH: Evo koliko ima Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih...

Biznis Klub 08.12.23, 19:33h

Prebrojana ‘krvna zrnca’ zaposlenih u UIOBiH: Evo koliko ima Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih...
Sada su poznati i zvanični podaci o boji krvnih zrnaca zaposlenika UIOBIH, a dostavljeni su kao odgovor na pitanje zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije

 

Izvor: Raport

Piše: Semira Degirmendžić


Uprava za indirektno oporezivanje BiH jedna je od najpoželjnijih institucija u koju bi se željelo zaposliti što više osoba, pa se često na konkursima za posao u ovoj upravi javi stotine kandidata više od traženog broja.


I u raspodjeli 'stranačkog plijena' odnosno rukovodećih pozicija u UIO ova institucija je uvijek ona oko koje se stranke u vlasti najviše 'otimaju' i svaka bi željela vidjeti svoj kadar na čelu Uprave.


Godinama je prvi čovjek UIO BiH bio kadar HDZ-a, a od ove godine SNSD je 'osvojio' ovu instituciju kada je za direktora imenovan Zoran Tegeltija.


Nerijetko su se političari u zavisnosti iz kojeg nacionalnog korpusa dolaze prepucavali zbog nacionalne strukture zaposlenih, pa su i jedni i drugi i treći govorili da je nekog naroda manje u odnosu na ostala dva.


Sada su poznati i zvanični podaci o boji krvnih zrnaca zaposlenika UIOBIH, a dostavljeni su kao odgovor na pitanje zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije.


Od ukupno 2.335 zaposlenih u UIO, ova uprava navodi da su njih 877 Bošnjaci, Srba je 813, Hrvata 464, a zaposlenih u UIO koji se izjašnjavaju kao ostali je osam.


S obzirom na to da su iz UIO naveli da za osobe zaposlene na određeno vrijeme ne vode evidencije o nacionalnoj pripadnosti, a takvih je 173, za njih nisu dostavljeni podaci.


Iz UIO su naveli i da je toku realizacija Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji koji je stupio na snagu u junu mjesecu ove godine,a s kojim je predviđeno da UIOBiH ima 3.319 radnih mjesta, što znači da će u toj instituciji biti zaposleno još 984 radnika.


U nastavku pogledajte i tabelarni prikaz nacionalne strukture zaposlenih u Glavnom uredu UIOBiH, te u Regionalnim uredima UIOBiH u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.


Prikaz radnih mjesta i nacionalne strukture zaposkenih pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI