NIJE UTVRĐEN PROPUST HITNE POMOĆI

Sjećate li se dramatičnih trenutaka prije smrti novinara Matijanića? Odbačena kaznena prijava za nesavjesno liječenje

Hronika 08.12.23, 18:21h

Sjećate li se dramatičnih trenutaka prije smrti novinara Matijanića? Odbačena kaznena prijava za nesavjesno liječenje
U rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. kolovoza prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću

 

 

 

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Indexa Vladimira Matijanića koji je preminuo u kolovozu 2022. od posljedica bolesti vezanih za teške posljedice covida-19. 

 

Kako se doznaje na sudu, u rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. kolovoza prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću.


Multidisciplinarno vještačenje proveo je zagrebački Medicinski fakultet.


Na dan Matijanićeve smrti 5. kolovoza 2022. u dva je navrata pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmjerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovno su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svijest i prestao disati.


Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog tijeka bolesti, točnije brzo napredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti covid-19 i da takav nije mogao biti spriječen unatoč svim poduzetim postupcima.


Također nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rješenju.


HND prosvjedovao ispred sjedišta DORH-a 


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu​ priopćilo je prošlog utorka, u povodu brojnih novinarskih upita vezanih uz izvide o Matijanićevoj smrti prije 16 mjeseci, da su donijeli državnoodvjetničku odluku, no da je ona prvo upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara.


Tužiteljstvo je tada izvijestilo da će, uvažavajući interes javnosti i poštujući prava oštećenika, javnost biti priopćenjem obavještena o odluci tek nakon što podnositeljica i roditelji s njom budu upoznati.


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.


HND je dan ranije s prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je itko odgovarao zbog Matijanićeve smrti, prenosi Hina.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI