važana odluka

Delić donio Pravilnik za jačanje kvaliteta usluga u pet ustanova socijalnog zbrinjavanja u FBiH

Front 07.12.23, 15:34h

Delić donio Pravilnik za jačanje kvaliteta usluga u pet ustanova socijalnog zbrinjavanja u FBiH
Ministar Delić u junu je najavio izradu tog pravilnika, istaknuvši tada da će Ministarstvo u kontinuitetu raditi na jačanju kvaliteta usluga u ustanovama socijalnog zbrinjavanja

 


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je ministar Adnan Delić danas potpisao Pravilnik o minimalnim standardima za pružanje usluga socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške u ustanovama socijalne brige FBiH a, nakon objave u Službenim novinama FBiH postat će obavezujući za svih pet federalnih ustanova socijalnog zbrinjavanja.

 

Ministar Delić u junu je najavio izradu tog pravilnika, istaknuvši tada da će Ministarstvo u kontinuitetu raditi na jačanju kvaliteta usluga u ustanovama socijalnog zbrinjavanja.

 

Pravilnik donosi minimalne standarde, a neophodan je da bi se uredilo stanje u oblasti javne socijalne zaštite i usluga koje pružaju javne ustanove trajnog socijalnog zbrinjavanja. S tim u vezi, kako je istakao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, Pravilnik će omogućiti približavanje standardima socijalnih usluga u skladu sa standardima Europske unije, humaniji pristup korisnicima usluga, te otvoriti mogućnost modernizacije i transformacije javnih ustanova socijalnog zbrinjavanja.

 

- Pravilnik o standardima u našim ustanovama zbrinjavanja donosi pravila koja tretiraju podršku i vrste podrške korisnicima u našim ustanovama, opće minimalne standarde prostora i opreme, te standarde stručnih i drugih poslova što će sve zajedno omogućiti i bolju i kvalitetniju uslugu, kao i vođenje tih ustanova. To se prvenstveno odnosi na unaprjeđenje usluga kroz praćenje usklađenosti broja smještaja po osnovu kapaciteta smještaja, do pravila kod angažmana stručnih osoba koje mogu raditi u tim ustanovama odnosno njihovih kompetencija posebno u oblasti stručnih pomažućih djelatnosti. Na taj način nastojimo uvesti red u ustanove i omogućiti bolje praćenje i vrednovanje kvaliteta usluga - pojasnio je ministar Delić.

 

Pravilnikom o minimalnim standardima za pružanje usluga socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške u ustanovama socijalne brige FBiH propisuje se, u članu 4., ustanovama socijalnog zbrinjavanja i obaveza da, zavisno od svoje djelatnosti i kategorije smještenih korisnika, u radu mora ispunjavati i druge standarde. Radi se o standardima koje, u skladu s odredbama Zakona, propisuju federalni ministar zdravstva u pogledu prostora, opreme i kadra za pružanje usluge zdravstvene njege, kao i za pružanje usluge dijagnostičko-opservacijskog tretmana; federalni ministar pravde u pogledu prostora, opreme i kadra za provođenje zavodske mjere upućivanja u odgojnu ustanovu i kantonalni ministar nadležan za odgoj i obrazovanje s područja na kojemu federalna ustanova socijalne zaštite ima sjedište u pogledu prostora, opreme i kadra za provođenje prilagođenih obrazovnih programa osposobljavanja.

 

- Da bi naše ustanove ispoštovale tu obavezu resorni ministri trebaju donijeti standarde za oblasti zdravstva, poštivanja ljudskih prava i obrazovanja i ja se nadam da će se to u skorije vrijeme i pokrenuti. Naše ustanove, bez tih standarda, ne mogu krenuti u suštinsku reformu - podsjetio je ministar Delić.

 

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva, Pravilnik će stupanjem na snagu postati obavezujući za pet ustanova socijalnog zbrinjavanja. To su Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Bakovići, Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Drin, Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Ljubuški, Ustanova za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje - Pazarić i Ustanova za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje - Sarajevo.

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI