Potvrdila advokatica

Edin Gačanin potpisao sporazum sa tužilaštvom: Za šverc 2,4 tone kokaina dobio sedam godina zatvora

Hronika 07.12.23, 12:10h

Edin Gačanin potpisao sporazum sa tužilaštvom: Za šverc 2,4 tone kokaina dobio sedam godina zatvora
Gačanin kaznu može izvršavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerovatno Bosni i Hercegovini kao njegovoj matičnoj državi

 

 

Narkobos Edin Gačanin Tito sklopio je sporazum sa tužilaštvom u Nizozemskoj, prenosi Crime Site.
 

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta. 


Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Edinova advokatica Laura Versluis nakon izvještavanja u NRC-u (Nizozemskom vijeću za izbjeglice). Riječ je o ročištu koje je na sudu u Roterdamu održano 1. novembra, a sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.
 

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa "Tito i Dino kartela", tzv. "super kartela" koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

 

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrovala policija, on osumnjičen za umješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.
 

Gačanin kaznu može izvršavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerovatno Bosni i Hercegovini kao njegovoj matičnoj državi. 


Ministarstvo trezora SAD je u martu ove godine Gačanina stavilo na crnu listu. 
 

- Edin Gačanin (Gacanin) jedan je od najplodnijih svjetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela "Tito i Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao u skladu sa E.O. 13581, sa izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.
 

OFAC danas sankcioniše Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa.
 

Današnje sankcije Gačaninu usko su koordinisane sa SAD. Uprava za borbu protiv droga, Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona Europol, te zemlje Holandije, Francuske i Belgije - naveli su tada iz OFAC-a. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI