Strava u Rusiji

Učenica u školi ubila učenika i ranila još petero pa počinila samoubistvo

Hronika 07.12.23, 11:20h

Učenica u školi ubila učenika i ranila još petero pa počinila samoubistvo
Prema preliminarnim istražnim podacima, 14-godišnja djevojčica u školu je donijela pušku sačmaricu iz koje je pucala na svoje drugove iz razreda - navodi se u saopćenju ruskog Istražnog komiteta

 

 

Četrnaestogodišnja djevojčica u četvrtak je ubila jednog učenika i ranila petoro djece prije nego što se ubila u školi u ruskom gradu Brjansku, saopćili su zvaničnici.
 

- Prema preliminarnim istražnim podacima, 14-godišnja djevojčica u školu je donijela pušku sačmaricu iz koje je pucala na svoje drugove iz razreda - navodi se u saopćenju ruskog Istražnog komiteta.
 

Istražitelji rade na utvrđivanju motiva, navodi se u saopćenju.
 

Regionalni guverner Aleksandar Bogomaz nazvao je to "strašnom tragedijom". Rekao da je svih petero ranjenih djeca s lakšim ili umjerenim povredama.
 

Novinska kuća Mash objavila je fotografiju mrtve učenice, čije tijelo leži na podu i kompletno obučene u crno. Navodi se da je bila naoružana i lovačkim nožem.
 

Činilo se da se na fotografiji vidi nož s dugom drškom zataknut u njenu desnu čizmu.
 

Oružje je inače strogo kontrolirano u Rusiji, ali je Brjansk jedan od nekoliko južnih regija koje su bile izložene prekograničnim napadima tokom rata s Ukrajinom i gdje je Moskva ohrabrivala formiranje jedinica za samoodbranu.
 

- Skupa s organima reda utvrđujemo okolnosti pod kojima je učenica mogla nabaviti i donijeti oružje u školu - rekao je Bogomaz.
 

Rusija je bila poprište nekoliko pucnjava u školama posljednjih godina.
 

U 2018. godini 18-godišnji student ubio je 20 ljudi, uglavnom kolega učenika, u masovnoj pucnjavi na fakultetu na Krimu koji je okupirala Rusija, nakon što ga je Moskva oduzela Ukrajini 2014.
 

U septembru prošle godine, naoružani napadač s kukastim krstom na majici ubio je 15 ljudi, uključujući 11 djece, i ranio 24 u školi u Iževsku u kojoj je nekada bio učenik, a zatim izvršio samoubistvo, saopćili su istražitelji.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI