Po nalogu Tužlaštva KS

FUP izuzima dokumentaciju iz Općine Centar, istražuje se NiP-ov propali referendum o opozivu Mandića

Front 05.12.23, 07:49h

FUP izuzima dokumentaciju iz Općine Centar, istražuje se NiP-ov propali referendum o opozivu Mandića
U dopisu se navodi da Tužilaštvo KS traži skoro 20 dokumenata, od Statuta Općine do raznih odluka o opozivu kao i odgovora Mandića na zahtjeve Komisije za provedbu referenduma

 

 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić posljednjih mjeseci našao se na radaru istražnih organa.
 

Kako Raport saznaje, FUP (Federalna uprava policije) je već najmanje dva puta izuzimao dokumentaciju iz ove Općine.


Zanimljivo je da se FUP, odnosno Tužlaštvo Kantona Sarajevo, po čijem nalogu ova policijska agencija izuzima dokumentaciju, aktiviralo nakon propasti referenduma o opozivu kojeg je pokrenuo NiP Centar.
 

I upravo je propali referendum predmet istrage koju vodi Tužilaštvo KS, zbog čega je FUP-u naloženo da izuzima dokumentaciju.


Prema dokumentaciji u koju je Raport imao na uvid, FUP je sredinom prošlog mjeseca - tačnije 16. novembra - od Općine Centar zatražio sve što je relevantno za referendum.
 

Kako se navodi u dopisu koji je stigao u Općinu, Tužilaštvo KS postupa (ekspresno) po prijavi vijećnika Općine Centar (NiP) koji su prijavili Mandića zbog navodnih opstrukcija opoziva.


Poznato je da NiP nakon nekoliko propalih pokušaja da sprovede referendum o opozivu Mandića odustao odnosno da im je isteklo vrijeme propisano zakonom.


NiP je za svoju nesnalažljivost u šumi propisa, koje je Mandić iskoristio, optužio upravo Mandića.
 

A, sad FUP sve istražuje. U dopisu se navodi da Tužilaštvo KS traži skoro 20 dokumenata, od Statuta Općine do raznih odluka o opozivu kao i odgovora Mandića na zahtjeve Komisije za provedbu referenduma.
 

Zanimljivo je da je FUP, također po nalogu Tužilaštva KS, samo 15-tak dana prije ovog zahtjeva za referendum tražio i dokumentaciju za određene javne nabavke.


Prije svega za izradu web-stranice o čemu su mediji već pisali.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI