POSJETA SARAJEVU

Računajte na nas: General Cavoli jasno poručio građanima BiH šta mogu dobiti od SAD-a i NATO-a

Front 01.12.23, 20:53h

Računajte na nas: General Cavoli jasno poručio građanima BiH šta mogu dobiti od SAD-a i NATO-a
Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu je jedan od dva strateška komandanta za NATO i komandant Savezničke komande za operacije (ACO). On je odgovoran Vojnom komitetu NATO-a, najvišem vojnom organu u NATO-u, za cjelokupno rukovođenje i vođenje vojnih operacija NATO-a

 

 

Građani BiH mogu računati na Sjedinjene Američke Države i NATO, poručio je general Christopher G. Cavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, ko je posjetio danas Bosnu i Hercegovinu.


General Cavoli se sastao s političkim i vojnim liderima, uključujući ministra odbrane Zukana Heleza i oba zamjenika, kao i general-pukovnika Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, s kojima je razgovarao o sigurnosnoj situaciji u zemlji, reformama odbrane, te prilikama za povećanje saradnje BiH sa NATO Savezom.


General Cavoli je tokom posjete čestitao domaćinima Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i istakao da će NATO, kao i SAD, i dalje biti posvećen jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH. Naglasio je da je došao u posjetu MO i Oružanim snagama BiH kako bi dao znak ohrabrenja za nastavak reformi i dalji razvoj operativnih sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. Pritom je ponudio svu pomoć na poziciji visokog vojnog zvaničnika NATO-a, ali i komandanta američkih snaga u Evropi.


Današnji posjet je poruka građanima BiH da mogu računati na to da će Sjedinjene Države, NATO i njeni saveznici ostati posvećeni održavanju bliskog partnerstva sa Ministarstvom odbrane BiH i drugim odbrambenim i sigurnosnim institucijama, u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.


Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu je jedan od dva strateška komandanta za NATO i komandant Savezničke komande za operacije (ACO). On je odgovoran Vojnom komitetu NATO-a, najvišem vojnom organu u NATO-u, za cjelokupno rukovođenje i vođenje vojnih operacija NATO-a. Njegova komanda se vrši iz Vrhovnog štaba savezničkih snaga u Evropi (SHAPE) u mjestu Casteau, Mons, Belgija.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI