'USTAV BIH JE KRISTALNO JASAN'

Ambasador SAD žestoko iskritikovao Dodika: Njegovi šovinistički stavovi imat će negativne posljedice za sve bh. građane!

Front 01.12.23, 18:05h

Ambasador SAD žestoko iskritikovao Dodika: Njegovi šovinistički stavovi imat će negativne posljedice za sve bh. građane!
Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru - ističe se u saopćenju

 

 

Separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su opasne i njegovo destabilizirajuće djelovanje imat će negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane ove zemlje gdje god da žive. Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju - navodi se u saopćenju Ambasade SAD u BiH.


Dalje se ističe:  


- Ustav BiH je kristalno jasan – entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije i pokušavaju destabilizirati zemlju i regiju.


Stavovi Sjedinjenih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – i Ostali. Svi su Evropljani; svi su Bosanci i Hercegovci; i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH jer podržavaju narode Bosne i Hercegovine – sve njih - poručuju iz Ambasade SAD.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI