Centar za istraživačko novinarstvo otkriva

Nazovi Bega radi parkinga: Kako je Ibrahim Hadžibajrić izvlačio novac za svoju porodicu

Hronika 01.12.23, 14:15h

Nazovi Bega radi parkinga: Kako je Ibrahim Hadžibajrić izvlačio novac za svoju porodicu
Načelnik Hadžibajrić je strahovao da će zajednički poslovi biti razotkriveni. Njegov sin Seid i Karišik su zaključili da po zahtjevu Bega moraju smanjiti druženje u javnosti i izbrisati zajedničke fotografije na društvenim mrežama kako ih ne bi povezali

 

 

Bivši načelnik najstarije sarajevske općine Ibrahim Hadžibajrić je više javnih parkinga u turističkom središtu grada dodijelio prijateljima, sklapajući s nekima od njih dogovore koji bi omogućili njegovom sinu da postane milioner.
 

“Bićeš prvi mladi milioner sa Starog Grada, a na birou (…). Pa, najbolje je biti na birou“, savjetovao je jednom prilikom Elmedin Karišik, vlasnik „Plaze Group“, Seida Hadžibajrića, sina načelnika sarajevske Općine Stari Grad, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Ova poruka je bila jedna u nizu njihovih prepiski u periodu od 2020. do 2021. godine putem kriptovane Sky aplikacije. Dešifrovala ih je Evropska policijska agencija EUROPOL i ustupila istražiocima u Bosni i Hercegovini (BiH).

 

Karišik je jednom prilikom poručio mlađem Hadžibajriću da se ne brine za finansije jer iza njih stoji „Međunarodni monetarni fond“.

 

Tužilaštvo BiH otkriva da je Karišik u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine raspolagao sa 4,23 miliona KM koje mu je povjerio Sani al-Murda, vođa grupe međunarodnih krijumčara kokaina. Tužioci tvrde da je ovaj 38-godišnji Sarajlija sa različitim međunarodnim adresama unio u BiH desetine miliona eura.

 

Karišik je Al-Murdin novac pokušao oprati preko različitih poslova u Sarajevu, uključujući i one dogovorene sa porodicom Hadžibajrić. Prepiske putem Sky aplikacije otkrivaju kako su se Hadžibajrići bogatili na općinskim parkinzima, pomažući zauzvrat Karišiku u pranju prljavog novca.

 

Bivši načelnik Hadžibajrić, njegov sin, Karišik kao i neki od njihovih saradnika uhapšeni su u maju ove godine po zahtjevu Tužilaštva BiH i Kantona Sarajevo (KS), institucija koje vode zasebne istrage o zloupotrebama javnih dobara u Općini Stari Grad i pranju novca zarađenog trgovinom kokainom. Al-Murda nije dostupan bh. pravosuđu jer se, navodno, nalazi izvan zemlje.

 

Beg, Medo, Manila, Rajvosa i ostala raja sa Skya


Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su pronašli da je Hadžibajrić od 2017. do 2020. godine ustupio privatnicima pet parkirališta u turističkoj jezgri grada, bez znanja Općinskog vijeća i bez konkursa koji bi odredio cijenu najma i druge kriterije. Najamnike je birao načelnik, često na štetu lokalne zajednice.
 

Turistička sezona u Sarajevu traje cijelu godinu, a na zbijenom prostoru sarajevske Baščaršije u srcu Starog Grada parking mjesta se plaćaju suhim zlatom.
 

Prostora za gradnju novih nema pa je građanima i turistima na raspolaganju tek nekoliko stotina parking mjesta. Parkinge kojima je raspolagala Općina Stari Grad načelnik Hadžibajrić je uz naknadu ustupao prijateljima. Većina je pripala Karišiku koji je korake oko preuzimanje parkinga, a kasnije i raspodjelu dobiti preko Skya, koordinirao sa Seidom Hadžibajrićem.
 

Poruke i fotografije koje mu je slao pokazuju da je načelnikova porodica uzimala prihode sa najmanje tri parkinga i to: osamdeset posto zarade od onih kod „Doma Armije“ i na Bistriku te pola zarade od parkinga „Telali“ kod Vijećnice. Ostatak su dijelili Karišik i njegovi partneri.
 

Seid Hadžibajrić je redovno dobijao izvještaje o prihodima i dobiti koja je pripala njegovoj porodici. Tako su obaviješteni da su od parkinga kod „Doma Armije“ i na Bistriku od marta 2020. do februara 2021. godine zaradili 75.726 KM, a novac je i u naredne dvije godine pristizao u mjesečnim iznosima od oko 8.500 KM.
 

Dešifrovano komuniciranje putem Sky aplikacije, ali i otkrića policije nakon pretresa Općine Stari Grad te privatnih objekata Hadžibajrića i Karišika pokazuju da je vlasnik „Plaze Group“ čuvao novac porodice bivšeg načelnika zarađen u zajedničkim poslovima.
 

“Hoćeš li da ti dam ovo u kešu ili da ti dam na tvoj račun? Vidi sa Begom. Kako god ti hoćeš brateee”, napisao je Karišik u jednoj poruci mladom Hadžibajriću.
 

Beg, Ibro i Hadžija su nadimci kojim su načelnika Općine Stari Grad oslovljavali prijatelji i članovi porodice, a tako su ga nazivali i u razgovorima preko Sky aplikacije. Karišik, kojeg su prijatelji zvali Medo, na Skyu je imao kodna imena Laguna i Manila, dok je Hadžibajrić mlađi bio prijavljen kao Rajvosa.

 

 


 

Optužnice protiv Hadžibajrića i ostalih još nisu podignute, a u proteklih šest mjeseci održano je nekoliko ročišta za određivanje pritvora tokom kojih su advokati osporavali valjanost dokaza Tužilaštva. Bivši Hadžibajrićev advokat Asim Crnalić je utvrdio da čitav predmet počiva na analizama prepiski sa Sky aplikacije koje nisu pribavljene po nalogu suda pa ih ne može smatrati zakonitim.
 

„Tužiteljstvo na posredan način, analizirajući prepiske između gospodina Karišika i Hadžibajrića juniora, izvodi zaključke šta radi i šta misli moj branjenik“, rekao je Crnalić na jednom ročištu i dodao da to što drugi govori, ne obavezuje Ibrahima Hadžibajrića krivično ako on u tome ne sudjeluje.
 

Nasuprot tvrdnji Tužilaštva, rekao je da je Hadžibajrić dobio ovlasti od Općinskog vijeća da samostalno i bez konkursa daje parkinge pod zakup te da Općini nije pričinjena šteta.
 

Advokati Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića su rekli da njihovi klijenti ne žele razgovarati sa novinarom CIN-a. Indira Karahodžić, aktuelna advokatica Ibrahima Hadžibajrića, prenijela nam je da je njen klijent pristao na intervju, ali se Kantonalni sud u Sarajevu ni nakon mjesec dana nije očitovao o CIN-ovom zahtjevu za razgovor u zatvoru u Zenici. U Službi za odnose sa javnošću Suda su rekli da je sutkinja koja bi trebala razmotriti zahtjev na bolovanju.
 

Načelnik Hadžibajrić je strahovao da će zajednički poslovi biti razotkriveni. Njegov sin Seid i Karišik su zaključili da po zahtjevu Bega moraju smanjiti druženje u javnosti i izbrisati zajedničke fotografije na društvenim mrežama kako ih ne bi povezali.
 

Najamnici i jarani


Načelnik je 2017. godine, sredinom trećeg mandata, bez najave oduzeo pojedine parkinge dotadašnjim korisnicima da bi ih i do pet puta jeftinije ustupio prijateljima.
 

Sarajevski privatnik Zlatko Krainović kaže da mu je Hadžibajrić oduzeo parking „Mošćanica“ sa 25 mjesta u blizini Sebilja i dao ga Mesudu Abdagiću, zetu Nervina Džombića, zaposlenika Općine Stari Grad.
 

Krainović je vlasnik privatnog parkinga koji je povezan sa dijelom javnog parkinga „Mošćanica“. Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) „Rad“ je upravljalo parkingom do marta 2016, kada su ga, pritisnuti gubicima u poslovanju, iznajmili Krainoviću za 5.500 KM mjesečno. Ugovor je važio do februara 2018. godine, ali su se pola godine ranije na parkingu iznenada pojavili Abdagić i Džombić, obavijestivši Krainovića da je „prostor od sada njihov“. Općina je samoinicijativno preuzela parking, smatrajući da je on nerentabilan za „Rad“. Sporazum o preuzimanju nikada nije zaključen.
 

Novi najamnici su kao dokaz da je parking sada njihov priložili ugovor koji je Abdagić potpisao sa Hadžibajrićem.
 

“Samo su došli ljudi i zaprijetili da će baciti bombe ako se mi ne povučemo”, kaže Krainović. Džombić tvrdi da nisu prijetili, ali je priznao da je intervenisala policija. Krainović je 2018. godine tužio Općinu, Sud je donio nepravosnažnu presudu u njegovu korist, ali postupak još traje jer je Općina uložila žalbu.
 

Hadžibajrić je iznajmio Abdagiću parking za 1.170 KM mjesečno. Sat parkinga se naplaćivao dvije marke pa se renta mogla namiriti za pet dana i to kada bi svako mjesto izdali samo četiri sata dnevno. Prihod ostvaren u preostalih 25 dana ostajao je Abdagiću.
 

Međutim, dvije godine kasnije Abdagića i njegovog punca Džombića zadesila je ista sudbina. Pred istek ugovora Općina ga je obavijestila da neće produžiti ugovor.
 

“Nema ni što si ćelav, ni što si ružan, nisi dao puno para, mi tražimo više, ne ponašaš se kako treba, praviš smeće… Ništa (…). Ja sam bio s Ibrom ko šipka i bubanj. Mislim, ono, za njega sve. Odjednom čovjek prolupa“, kaže Džombić.
 

Novinarima je rekao da se načelnik nije odazivao na njegove pozive iako se pet puta obraćao Općini Stari Grad, nudeći čak 9.000 KM mjesečno za najam parkinga.
 

Ništa nije pomoglo, Hadžibajrić je već imao druge dogovore. Parking je podijeljen na dva dijela. Dio sa oko 15 mjesta 2019. godine izdaje obližnjem pansionu „Stari Grad“ za 5.500 KM. Preostalih deset mjesta izdao je Karišikovoj „Plazi Group“. Erduan Hadžihasanović iz pansiona je kasnije saznao da Karišik plaća znatno manju cijenu, ali kaže da nije imao izbora jer mu je parking trebao zbog pansiona.
 

Prema Karišikovoj izjavi policiji, Općini je plaćao 1.000 KM mjesečno. Već naredne godine potpisali su novi petogodišnji ugovor, uz duplo manju naknadu. Karišik tvrdi da je parking zatekao u lošem stanju pa je za njegovo uređenje morao potrošiti dvadeset hiljada KM.
 

„Nakon toga Opština mi je priznala ulaganje (…) te smo zaključili novi ugovor na pet godina i po tom ugovoru plaćam Opštini mjesečni najam od 500 KM sa PDV-om“, rekao je Karišik.
 

Ostatak teksta pročitajte na CIN-u.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI