bit će svega

Objavljena prognoza do sredine decembra: Već sutra stiže preokret koji donosi natprosječno toplo vijeme... A zima?

Hronika 30.11.23, 12:45h

Objavljena prognoza do sredine decembra: Već sutra stiže preokret koji donosi natprosječno toplo vijeme... A zima?
Minimalne temperature zraka u petak i subotu varirat će od 10°C do 15°C, a najviše dnevne između od 14°C i 20°C

 

 

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period od 1. do 14. decembra. Ako je suditi po predviđanjima bh. meteorologa, i narednih dana nas čeka dosta oscilacija i drastičnih promjena temperatura zraka, a bit će i puno padavina.  

 

Prvog i drugog decembra Bosna i Hercegovina biće pod uticajem toplih i vlagom bogatih zračnih masa sa jugozapada, koje će usloviti natprosječno toplo, ali nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. 


Više padavina očekuje se na jugu, jugozapadu i zapadu, a najmanje na sjeveroistoku zemlje. Pored padavina vrijeme će karakterisati umjeren do jak vjetar južnog smjera. 


U nedjelju (03.12.) i dalje će preovladavati oblačno ali i znatno hladnije vrijeme tako da je na višim nadmorskim visinama moguća susnježica i snijeg. 


Od ponedjeljka izgledna je blaga stabilizacija vremenskih prilika. Preovladavaće umjereno oblačno s jutarnjim mrazom u Bosni.


Minimalne temperature zraka u petak i subotu varirat će od 10°C do 15°C, a najviše dnevne između od 14°C i 20°C. Od ponedjeljka jutarnje biće u rasponu od - 5°C do 0°C u Bosni, na jugu zemlje do 4°C.


U periodu od 07.12. očekuje se jače naoblačenje sa snijegom u višim područjima u Bosni i kišom u Hercegovini. Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda.


Jutarnje temperature kretat će se između -2°C i 4°C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4°C i 10°C, u Hercegovini do 12°C, navodi se u prognozi FHMZ-a.

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI