razvoj turizma

Važne vijesti za bh. građane: Jeftini lezovi iz BiH za popularne destinacije

Biznis Klub 26.11.23, 19:55h

Važne vijesti za bh. građane: Jeftini lezovi iz BiH za popularne destinacije
Neki zračni prijevoznici već su najavili nove linije za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye

 


Tri od pet avioprijevoznika koji su se javili na javni poziv za otvaranje novih linija iz Sarajevske zračne luke uz subvenciju ispunila su navedene uvjete.

 

Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunjavaju uvjete za financijsku potporu, a dodatne pojedinosti o rutama i datumima pokretanja bit će objavljene u dogledno vrijeme. LOT Polish Airlines i TUI Airways, koji su se također prijavili, nisu zadovoljili uvjete javnog poziva. S druge strane, Norwegian Air Shuttle svoju je ponudu dostavio nakon zadanog roka. Zbog toga njegova primjena nije uzeta u razmatranje.

 

Javni poziv bio je usmjeren na zračne prijevoznike za pokretanje operacija ili uspostavu baze u Sarajevu, nudeći sredstva prijevoznicima koji uvode letove iz nepokrivenih odredišta u proteklih dvanaest mjeseci, započinju usluge prema strateški važnim odredištima, stacioniraju zrakoplov u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili započinju letove duže od šest sati.

 

Vrijednost subvencija nije javno objavljena. Rute koje se smatraju strateški važnim iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Göteborg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja točka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi.

 

Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, nemaju letove za sarajevsku zračnu luku, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionirane linije iz londonskog Lutona.

 

Njegova podružnica u Emiratima održava sezonske operacije od Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Neki zračni prijevoznici već su najavili nove linije za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye i Air Arabia iz Sharjaha, s tim da je potonji obnovljen nakon gotovo dvije godine. Na temelju neizravnih prometnih tokova, Ankara je najprometnija neobslužena ruta Sarajevske zračne luke u Europi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.

 

Kako Ljudski.ba saznaje iz pouzdanih izvora, nakon nove godine bit će poznati svi termini letova kao i konačna odluka o uspostavi nove zračne baze na sarajevskom aerodromu.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

BLIN
KOMENTARI