detalji iz života

Ovaj hit Dine Merlina krije bolnu priču: Pjesma koju svi znaju nastala u teškim momentima pjevačevog života

Showbizz 26.11.23, 14:02h

Ovaj hit Dine Merlina krije bolnu priču: Pjesma koju svi znaju nastala u teškim momentima pjevačevog života
Merlin se kao mlad momak zaljubio u djevojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan ona ga je ostavila i otišla u Švicarsku sa drugim, bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo...

 

Pjevač Dino Merlin, svojim hitovima daje ličnu notu, a zahvaljujući publici koja prepoznaje biografski pečat u Merlinovim pjesmama one su popularne i sada, kao i prije više od 20 godina.

 

Potiče iz siromašne porodice. Otac ga je maltretirao i napustio kada je Merlin bio još uvijek dijete i tako je nastala pjesma “Kad ti dođem, nesrećo”, a samo jedan od stihova glasi: “Nemoj plakat, nemoj klet, nemoj slutit nagore… Oca nisam birao, ko prosjak sam se rodio…”

 

Zabranjena ljubav


Dino Merlin i njegova supruga Amela na početku ljubavi imali su komplikovane odnose i probleme za koje su svi mislili da ih ne mogu prevazići. Naime, Amela je poticala iz imućne porodice, koja joj je branila da se uda za pjevača. Amela je išla u gimnaziju, pa njenim roditeljima nije odgovaralo što Dino ide na zanat.

 

Kako su svi smatrali da nisu na istom “nivou”, dvadesetogodišnji Merlin i Amela pobjegli su i tajno se vjenčali. Njihova ljubavna priča inspirisala je pjevača da napiše pjesmu “Kad si rekla da me voliš”

 

- Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se kod moje majke i odmah osetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme liječi sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem - rekao je Merlin, prenosi Alo.rs.

 

“Paša moj solidni” i “Kokuzna vremena”


Pored roditelja ni prijatelji nisu bili za njihovu vezu, a njihove “savjete” kako Amela nije prava djevojka za Merlina, pjevač je opisao u pjesmi “Paša moj solidni”.

 

Merlin je poslije vjenčanja morao da se bori kako bi i finansijski brinuo za svoju pordicu, a jednom kada ga je Amela pitala da li je donio hranu, pjevač je mahao papirom na kome je napisao pjesmu “Kokuzna vremena”.

 

- Jesi li ti lud? Papir se ne jede - rekla mi je tada supruga, a ta pjesma obežila je Merlinov prvi album i napravila bum u njegovoj karijeri.

 

Velika ljubav pretočena u pjesmu “Moj je život Švicarska”


Veliki hit “Moj je život Švicarka” nastao je na veoma interesantan način.

 

Naime, Merlin se kao mlad momak zaljubio u djevojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan ona ga je ostavila i otišla u Švicarsku sa drugim, bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo Merlin se već proslavio i tada joj je prvi put otpjevao.

 

Merlinu se u jednom periodu sve skupilo, pa je završio na psihijatriji na lječenju u Njemačkoj, a tada je stanje svoje duše izrazo pjesmom "Ja potpuno trezan umirem".

 

 

Dino je bio vezan za majku, a kada je ona umrla posvetio joj je pjesmu “Nedostaješ”

 

- To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svjestan da ga nećeš više vratiti - rekao je Dino.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI