Problemi

Raskol u Ukrajini, Zelenski upozorio generale: 'Odluči li se vojnik baviti politikom...'

Front 21.11.23, 17:34h

Raskol u Ukrajini, Zelenski upozorio generale: 'Odluči li se vojnik baviti politikom...'
Prema ustavu, redoviti predsjednički izbori morali bi se održati 31. marta, no Zelenski je pozvao na odgodu zbog rata koji bjesni u zemlji

 

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je vojne zapovjednike svoje zemlje da se ne miješaju u politiku.

 

U intervjuu za britanski tabloid The Sun Zelenski je govorio o svojem odnosu s višim zapovjednicima, koji vode obranu protiv ruske invazije.

 

Mjesecima se u kijevskim političkim krugovima nagađalo o razdoru između Zelenskog i Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga.

 

General je dobio pohvale za svoje vojne kampanje i već se smatra suparnikom Zelenskom za predsjedničku dužnost.

 

Prema ustavu, redoviti predsjednički izbori morali bi se održati 31. marta, no Zelenski je pozvao na odgodu zbog rata koji bjesni u zemlji.

 

- Odluči li se neki vojnik baviti politikom, to je njegovo pravo, no onda treba ući u politiku i ne može se baviti ratom - rekao je Zelenski za The Sun.

 


- Ako upravljate ratom imajući na umu da ćete se sutra baviti politikom ili izborima, onda se u svojim izjavama i na prvoj liniji ponašate kao političar, a ne kao vojnik, i mislim da je to velika pogreška - nastavio je .

 

- Uz poštovanje prema generalu Zalužnom i svim zapovjednicima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumijevanje hijerarhije i to je to, i ne može biti drugo, treće, četvrto, peto - dodao je ukrajinski predsjednik.

 

Čini se da je Zelenski, koji svakodnevno objavljuje novosti o borbama, aludirao na intervju koji je Zalužni ranije ovog mjeseca dao za The Economist i u njemu upozorio da je rat u zastoju, piše Index.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI