28. godišnjica sporazuma

OHR: Dejtonskim sporazumom su zaustavljena bolna stradanja te je otvoren put ka obnovi i pomirenju

Front 21.11.23, 16:55h

OHR: Dejtonskim sporazumom su zaustavljena bolna stradanja te je otvoren put ka obnovi i pomirenju
Bosna i Hercegovina održala je svoj kontinuitet kao jedinstvena, suverena, međunarodno priznata država, uz izmijenjenu unutrašnju strukturu s dva entiteta koja pravno postoje na osnovu Dejtonskog sporazuma

 

 

Nakon trosedmičnih mukotrpnih pregovora, na današnji dan prije 28 godina u vojnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini.

 

Povodom godišnjice Dejtona, oglasili su se iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

 

- Dvadeset i osam godina poslije, Dejtonski mirovni sporazum predstavlja simbol ustrajnosti i trajne želje Bosne i Hercegovine i njenih građana za stabilnošću, napretkom i prosperitetnom budućnošću unutar šire evropske porodice.

 

Bosna i Hercegovina održala je svoj kontinuitet kao jedinstvena, suverena, međunarodno priznata država, uz izmijenjenu unutrašnju strukturu s dva entiteta koja pravno postoje na osnovu Dejtonskog sporazuma.

 

Sporazumom ne samo da su zaustavljena bolna stradanja nego je njime otvoren put ka obnovi i pomirenju. Izazovi još postoje, ali nema sumnje da je postignuta izuzetna transformacija od ratom razorene zemlje do zemlje-kandidatkinje za članstvo u EU. Uprkos sjenama prošlosti, Dejtonski sporazum je i dalje temelj za mirnu i prosperitetnu budućnost - navode iz OHR-a.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI