pozvali na oprez

Važno upozorenje policije: Građani sve češće na meti internet prevara, pazite svoje bankovne kartice

Hronika 21.11.23, 14:15h

Važno upozorenje policije:  Građani sve češće na meti internet prevara, pazite svoje bankovne kartice
Prevare se izvode na takav način da se pojedinim licima šalju obavijesti o dobitku određenih nagrada, a potom se od njih traže lični podaci koji se koriste za prevare

 

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava prevara sa bankovnim karticama, a u kojima se oštećeni građani žale da su nepoznata lica sa njihovih bankovnih računa obavila online transakcije, odnosno izvršila online plaćanje ili klađenje.

 

Svemu su prethodili različiti zahtjevi prevaranata putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter i dr.) i aplikacija (Viber, Whatsapp, Messenger i dr.) nakon čega su oštećeni davali podatke sa svojih bankovnih kartica. Također, određeni broj prevara se odnosi i na online trgovinu putem platforme OLX u vlasništvu privrednog društva PIK d.o.o. Sarajevo.

 

S obzirom na to da niti jedna banka, kao ni druga pravna lica od građana putem telefona ili društvenih mreža ne traže podatke sa bankovnih kartica, pozivamo građane na pojačani oprez.

 

Prevare se izvode na takav način da se pojedinim licima šalju obavijesti o dobitku određenih nagrada, a potom se od njih traže lični podaci koji se koriste za prevare.

 


- U prošlosti smo u nekoliko navrata upozoravali na ove negativne pojave, međutim još uvijek je veliki broj onih koji nasjedaju na oglase koji su veoma atraktivni, sa niskim i nerealnim cijenama proizvoda ili osvajanjem online nagrada.

 

Savjetujemo građanima da se u navedenim sumnjivim slučajevima obrate policiji, da preventivno zaštite tri broja koja se nalaze na poleđini bankovne kartice i koji isključivo služe samo za autorizaciju prilikom online kupovine ili drugog vida transakcija sa tekućih računa, te da na taj način onemoguće prevarante u njihovim namjerama - kažu iz MUP-a USK.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI