arapski kapital sve moćniji na jadranu

Prodat je i Sunčani Hvar: Kupac je jedan od najbogatijih Arapa, investitor u 'Beograd na vodi'... A cijena?

Biznis Klub 20.11.23, 20:52h

Prodat je i Sunčani Hvar: Kupac je jedan od najbogatijih Arapa, investitor u 'Beograd na vodi'... A cijena?
Alabar je, naime, poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju

 

 


Prema svemu sudeći Sunčani Hvar je prodat kompaniji Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar. Dobro upućeni izvori iz financijskih krugova tvrde kako je Radovan Vitek, vlasnik CPI Property Group, izabrao Muhameda Alabara i kao kupac, iako je ozbiljnog interesa za preuzimanje pokazao moćni američki fond Blackstonea, koji je napravio due diligence Sunčanog Hvara i postupao školski kao ozbiljan i odgovoran preuzimatelj, piše Jutarnji.hr.


Stvar je poodmakla posljednjih tjedana, a situacija je postala slična već viđenoj situaciji njegovog preuzimanja Bluesun Hotels&Resorts, odnosno tvrtke Sunce Hoteli. Naime, mediji su već bili objavili da je Sunce Hotele preuzeo američkim fondom KSL, i bili ga već bili proglasili novim vlasnikom Sunce hotela, da bi to na koncu postao Alabar. 


Zato i ovaj put unatoč činjenici da su, koliko je poznato, već pripremljene transakcije, treba biti oprezan jer se uvijek može stvar iskomplicirati. Nije nikada gotovo dok nije gotovo, a to znači dok transakcija ne bude dovršena.


Cijena koja je postignuta nije u ovom trenutku poznata, ali je očito veća od one koju je nudio Blackstone. Uglavnom, čeka se objava na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistana CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara. Uglavnom, ako se sve realizira, onda u Srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka.


Alabar je, naime, poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju. Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su preuzeli od Jake Andabaka Bluesun Hotels&Resorts, odnosno njegovu tvrtku Sunce Hoteli koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču te hotelom Alan u Starigrad Paklenici. 


Naime Sunce hotele, u tadašnjem vlasništvu obitelji Jake Andabaka, tvrtka Eagle Hills Real Estate preuzela je prije dvije godine. Najprije je preuzela 4,1 milijun dionica koje predstavljaju 69.7 posto temeljnog kapitala Sunce hotela. Cijena transakcije bila je nešto veća od 101 milijun eura. 


Presudna je, kazao je tada Jako Andabak za Jutarnji, bila činjenica da je Eagle Hills Real Estate pružio jamstvo da će ostati desetke godina i da će razviti sve hotele na razinu četiri i pet zvjezdica te da će zadržati zaposlenike, a i da je zadovoljan menadžmentom. 


Eagle Hills Real Estate se bavi ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu joj je Mohamed Ali Rashed Alabbar koji trenutno na području UAE, Egipta, Srbije i drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti 50 milijardi eura. 


Tvrtka je namjeravala graditi zagrebački Manhattan, a u poznata je i kao tvrtka koja je razvila projekt Beograd na vodi.


Više detalja čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI