Konkretan prijedlog, nude i pomoć

Inženjerska komora FBiH vlastima: Nabavite uzbunjivače - narukvice koje šalju obavijest policiji da je štićena osoba ugrožena

Tehno 18.11.23, 10:58h

Inženjerska komora FBiH vlastima: Nabavite uzbunjivače - narukvice koje šalju obavijest policiji da je štićena osoba ugrožena
Smatraju da je veoma važno da se šalje tihi alarm da se potencijalni ubica nalazi u nedozvoljenoj blizini, jer opcija u kojoj potencijalna žrtva poziva 122 objašnjava ko je i gdje se nalazi, često dugo traje i ne daje rješenje jer potencijalni ubica može žrtvu spriječiti i onda biti još agresivniji

 

 

Inženjerska komora Federacije BiH, odnosno Matična sekcija EAT (elektronika, automatika i telekomunikacije) inženjera skrenula je pažnju da se u prevenciju nasilja nad ženama od bračnog ili izvanbračnog partnera hitno uvedu i moderna tehnološka rješenja.

 

 - Nadležnim osobama i odgovornim institucijama i službama skrećemo pažnju na prenosive uzbunjivače u obliku sata, narukvice ili privjeska, gdje se pritiskom na dugme šalje obavijest policiji da je štićena osoba tj. žena ugrožena, uređaj pored imena osobe koja je ugrožena šalje tačne GPS podatke i adresu gdje se ugrožena osoba nalazi - navode iz ove komore.

 

Smatraju da je veoma važno da se šalje tihi alarm da se potencijalni ubica nalazi u nedozvoljenoj blizini, jer opcija u kojoj potencijalna žrtva poziva 122 objašnjava ko je i gdje se nalazi, često dugo traje i ne daje rješenje jer potencijalni ubica može žrtvu spriječiti i onda biti još agresivniji. Tih alarm daje vjeru žrtvi da će pomoć doći i sve što treba da uradi je da izdrži neko vrijeme a potencijalni ubica ne zna da pomoć stiže na tačnu adresu ili lokaciju u parku.

 

Da bi ovakav sistem radio potrebna je minimalna intervencija na informacijsko komunikacijskim sistemima policije.

 

Iz Inženjerske komore FBiH navode da su spremni izraditi idejno-tehničko rješenje koje će podrazumijevati da ostale odgovorne institucije treba da odrede u kojim slučajevima ugrožena osoba dobija prenosivi elektronski uzbunjivač i dogovaraju njegovu upotrebu.
 

Inženjerska komora FBiH u saopćenju za javnost najavila je i održavanje radionice na kojoj će biti predstavljeno idejno-tehničko rješenje bazirano na EAT tehnologijama. 

 

(FENA/dg; Foto: Ilustracija)

BLIN
KOMENTARI