FOTO/ ZIMSKO IZDANJE

Gužva u sarajevskom Domu mladih: Ako niste bili, zavirite na Sedmi OREA Art Market

Hronika 12.11.23, 15:50h

Ovaj put, kao i do sada, sav prihod od ulaznica ide za rad Roditeljske kuće Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka', kao i pet posto od svake prodaje, a i provizija kartičnog plaćanja. Jako nam je bitno biti tu uz Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka', pomoći na bilo koji način - kazala je Amra Džeko

 

 

Sedmi OREA Art Market održava se danas u Domu mladih u Sarajevu, gdje su svoje proizvode predstavili domaći poduzetnici okupljeni na OREA platformi, a prisutni su i izlagači iz Hrvatske i Srbije.


Suosnivačica i brand ambasadorica OREA platforme Amra Džeko je kazala da posjetioci zimskog izdanja OREA Art Marketa imaju priliku da posjete i kupe proizvode od 53 izlagača među kojima, osim domaćih, njih osam dolazi iz Srbije i Hrvatske. 
 

- Spremili smo bogat program. Pored unikatnih proizvoda, komada odjeće, asesoara, naušnica, posuđa, gdje posjetitelji mogu kupiti neke od proizvoda i obradovati sebe ili svoje najdraže, pripremili smo i dječiji kutak kako bi se i najmlađi mogli zabaviti - navela je Džeko.


Istaknula je da im je od samog početka bilo jako bitno da budu i društveno odgovorni, te da svaki OREA Art Market i dodatni projekti koje rade uvijek moraju imati humanitarnu notu.


- Ovaj put, kao i do sada, sav prihod od ulaznica ide za rad Roditeljske kuće Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka', kao i pet posto od svake prodaje, a i provizija kartičnog plaćanja. Jako nam je bitno biti tu uz Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka', pomoći na bilo koji način - kazala je Džeko.


Po njenim riječima, važno je da kroz sve aktivnosti, i OREA Art Market, i dječiji sajam i razne projekte kao što je projekt "Moja kosa-tvoja kosa" promoviraju pozitivne priče, "jer nekako ostaju po strani u moru negativnih, a ima ih puno više".


Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat je kazao da je OREA bazar uz djecu koja se liječe, koja su izliječena, uz Roditeljski kuću.


- Nama to mnogo znači. Rezultati dolaze ukoliko smo posvećeni našoj misiji, našoj djeci da se oni uvijek u fokusu. Vladin, nevladin sektor, svi treba zajedno da damo svoj doprinos, da stvaramo bolje uslove liječenja, bolje uslove za BiH - istaknuo je Kubat.


Dodo je da su zahvalni svim dobrim ljudima, kreativcima, posjetiocima.


Napomenuo je da je za "Srce za djecu" u dosadašnjem periodu skupljeno 33.000 KM, te da i danas očekuju značajna iznos.


Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović je kazao da to ministarstvo prepoznaje značaj malih privrednika, proizvođača.


- Kroz razne programe i poticaje razvoja male privrede kontinuirano podržavamo, ne samo privrednike, nego i ovakve sajmove, ovu platformu. OREA Market je stvorio jednu izvanrednu platformu za krativce, ne samo u Kantonu Sraajevo, Federaciji BiH i RS, već i u regiji - kazao je Mijatović, te napomenuo da su danas tu izlagači iz Srbije i Hrvatske.


Ocijenio je da je ovo izvanredna pozitivna priča, afirmativna, koja pored društvenog i privrednog, ima i humanitarni karakter.  


Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić je kazao da je njihova obaveza da se, kao odgovorna lokalna zajednica, uključe i pomognu u logističkom i svakom drugom smislu u rad OREA Art Marketa.


Istaknuo je da ovaj market ima višestruk značaj. On ima i ekonomsku dimenziju, a važna je i humanitarna dimenzija.


- Ovo je sjajan primjer kako se i privatni i javni sektor, ugledne ličnosti i nevladine organizacije mogu udružiti i zajedno pomjerati neke granice - naveo je Mandić.   


Trenutno OREA zajednica okuplja više od 170 brendova sa oko 5.000 različitih proizvoda.


OREA Art Market održava se već četvrtu godinu zaredom i svaki put bilježi više hiljada posjetitelja koji ovaj događaj opisuju kao odličan povod za druženje svih generacija u kreativnoj i inspirativnoj atmosferi, ali i kupovinu unikatnih ručnih radova.


Uz podršku UNDP-a danas je organizovana i panel diskusija na temu održivog poslovanja uz predstavljanje primjera tri OREA brenda koja svoj poslovni model baziraju na održivosti.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI